Учени: Кокошките са мислещи животни, интелигентни са колкото 7-годишно дете

%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b0

Въпреки общоприетото схващане, се оказва, че кокошките не са с „пилешки мозък“.

Учени са открили, че кокошките са способни на по-задълбочени логически разсъждения от децата, имат отчетливи персонални характери и дори могат да бъдат лукави и манипулативни.

Ново проучване доказва, че интелигентността на кокошките е била силно подценявана досега, при положение, че птиците демонстрират умения за мислене, съизмерими с тези при бозайниците и приматите.

Оказва се, че те са царе на заблудата, като петлите, например, подават сигнали за храна без да е налична такава, за да привлекат женска, и кудкудякат по-тихо при ухажване, ако наоколо има друг петел, за да не насочат внимението му върху потенциалната партньорка.

Кокошките също така имат усещане за числата, тъй като дори новоизлюпените пиленца различават различни количества и са способни на проста аритметика.

„За разлика от много други птици, кокошките се категоризират като „стока“ – лишени от персоналност и интелект“, заявява д-р Лоро Марино, учен от проекта „The Someone“, пише Телеграф.

„Но кокошките имат капацитета да мислят и да правят логически умозаключения на ниво, което хората достигат на 7-годишна възраст. Те възприемат времевите интервали и могат да очакват бъдещи събития“, допълва той. Кокошките имат сложни поведенчески модели, способни са на дискриминация, манипулация и се учат в социално отношение по начин, много близък до човешкия. Но самата идея за психология на кокошките е странна за много хора“, заявява още д-р Марино.

Също така кокошките са способни на самоконтрол, за да получат повече храна като награда и могат да оценяват собственото си положение в йерархията – два сигурни белега на самоосъзнаване.

Комуникацията между кокошките също е сложна система от звуци, които могат да означават много различни неща – от привличане на партньор до сигнал за опасност.

Пернатите животни изпитват и широк спектър от позитивни и негативни емоции – страх, очакване, тревожност и др.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.