Учени намериха обяснение за мистериозните циклони на Сатурн

сатурн 1

На северния и южния полюс на Сатурн се формират гигантски вихри, като в северната част на планетата образуват шестоъгълна форма, достатъчно голяма да побере четири Земи, пише CNET.

Бури има на много планети. Вероятно най-известно е Голямото червено петно на Юпитер. Полярните циклони на Сатурн обаче са обгърнати от мистерия, тъй като не се знае какво ги причинява. Те приличат на земните бури, но последните са следствие на топлината и влагата, идващи от океаните, а на Сатурн има съвсем малки количества вода.

Нов модел, създаден от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) предполага, че циклоните на полюсите на Сатурн са причинени от бури, които се формират навсякъде по повърхността на планетата. “Сатурн няма повърхност – небесното тяло само става по-плътно с нарастване на дълбочината”, казва Морган О’Нийл. “Ако липсва плискаща се вода или оказваща съпротивление повърхност, която позволява формирането на вятър, как изобщо може да се образува нещо такова на газов гигант?”

За да разбере, екипът е разработил модел на атмосферата на Сатурн и е симулирал множество малки по-мащаб и продължителност гръмотевични бури. Учените са установили, че въртенето на планетата кара гръмотевичните бури да се изместват към полюсите. На полюсите на Сатурн бурите са били в състояние да генерират достатъчно атмосферна енергия, за да се превърнат в по-големи и по-продължителни циклони.

Изследователите смятат, че моделът би могъл да се използва за предсказване и измерване на атмосферни явления на небесни тела извън Слънчевата система при засичане на подобни на циклон петна върху екзопланети.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИЛАТА НА ПЛАНЕТИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.