Учени от Оксфорд изследват тайнствена коса

3

Учени от Оксфордския университет, които се занимават с изследване на древни реликви от църкви в Англия, са изучили коса от абатство Ромси в Хампшър, съобщава BBC.

Бенедиктинското абатство Ромси е основано през 907 г., а през 1539 г., при закриването на манастири от Хенри VIII е било превърнато в енорийска църква и съхранява този статут и до днес.

През 1839 г. работници, копаещи на църковното гробище, неочаквано се натъкнали на оловен гроб. Когато го отворили, се оказало, че в него не са се съхранили кости освен един пръст, който от докосването веднага се разпаднал на прах.

4

Абатство Ромси

Но добре се били съхранили женски коси с фрагменти от кожа от главата. Оттогава откритите коси са съхранявани в църквата като реликва, тъй като се смятало, че те може да принадлежат на света Етелфледа, основателка и първа покровителка на абатството света Морвена.

Наскоро учените взели малки фрагменти от реликвата за анализ. Съчетанието на газова хроматография с масспектрометрия позволило да се установи, че косите са били покрити с борова смола.

Засега не е ясно дали смолата е била средство за грижа за косата приживе на нейната притежателка, или е използвана в погребалния ритуал.

Радиовъглеродно датиране е установило, че притежателката на косата е починала между 895 и 1123 г., като най-вероятният диапазон е 965–1045 г. По съдържанието на стабилни изотопи е установено, че жената е яла много риба.

5

Хипотезата, че тя е била една от обитателките на манастира, се потвърждава и от мястото на гроба. Той се намира на място, където е бил разположен южният трансепт на предишната сграда на църквата, точно срещу вратата, предназначена за настоятеля.

Учените не изключват, че останките действително принадлежат на Етелфледа, но в такъв случай остава неясно защо гробът е бил забравен и не е почитан.

инфо: drevnite.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.
Благодарим Ви!
Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.