Учен: Извънземен разузнавач ни е наблюдавал през 2017 г.

В книгата си „Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“, която в САЩ се пуска в продажба на 26 януари, физикът-теоретик от Харвардския университет Ейви Льоб излага теорията си за обект с особена продълговата форма, който е влязъл в нашата Слънчева система преди няколко години, пише DarikNews.

Въпросният обект, наречен „Оумуамуа“, е наблюдаван за първи път чрез телескопа Pan-STARRS в обсерваторията „Халеакала“ на Хаваите през 2017 г.  Изследователите установяват, че той е преминал през равнината на еклиптиката на 6 септември от посоката на Вега, звезда в съзвездие Лира, което е на около 25 светлинни години от нашата планета.

Само три дни по-късно, Оумуамуа („разузнавач“ на хавайски) започва да се ускорява към слънцето, преди в крайна сметка да се приближи до Земята на 7 октомври, и „бързо да се придвижи към съзвездието Пегас и тъмнината отвъд“, според Льоб.

Някои учени твърдят, че Оумуамуа, който се смята за първия междузвезден обект, открит в нашата слънчева система, е просто друга комета. Но Льоб, който е председателят на астрономическия отдел на Харвардския университет, отхвърля това предположение, тъй като твърде много залага на „познатото“.

„Какво би станало, ако пещерен човек види мобилен телефон?“, запита той в разговор с „Ню Йорк Поуст“. „Тъй като той е виждал само скали през целия си живот, то би си помислил, че това е просто лъскава скала.“

Льоб посочва две многозначителни подробности, които предполагат, че Оумуамуа не е просто комета, а по-скоро част от извънземна технология. Първият детайл са размерите на обекта, тъй като той е описан като от „пет до 10 пъти по-дълъг, отколкото е бил широк“. Льоб твърди, че такава форма, подобна на пура, не е типична за естествен космически обект.

Физикът обаче добавя, че най-важната подробност, подкрепяща неговата теория, е движението на „Оумуамуа“. „Прекалено рязкото отдалечаване от слънцето беше сламката, която счупи гърба на камилата“, каза той.

Льоб обяснява, че гравитационната сила на слънцето би накарала даден естествен космически обект да се движи по-бързо с приближаването му, като в крайна сметка би изтласкала обратно това тяло назад, карайки го да се движи по-бавно, докато се отдалечава.

Льоб посочва, че това не се е случило с Оумуамуа, който се е ускорил „леко, но статистически до изключително значима степен“, тъй като се е отдалечавал все повече и повече.

„Ако не сме сами, дали точно ние сме най-умните деца в блока?“, попита Льоб. „Ако е имало вид, който се е елиминирал чрез война или промяна на климата, ние бихме могли да се обединим и да се държим по-добре. Вместо това губим много ресурси на Земята, борейки се помежду си и с други негативни неща, което е голямо разхищение и загуба“.

Критиците на професора пък са убедени, че той подхвърля в медиите теорията си за някакъв космически разузнавач на друга цивилизация, за да подклажда интереса и да вдигне продажбите на книгата си.

източник: novini.bg

Вижте още:

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Може ли погребан океан на Европа да приютява извънземен живот?

Знаете ли, че част от човешкото тяло има извънземен произход?

Защо идеята за извънземен живот вече не е така странна?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.