Живакът пред глобална забрана

живакВ Кумамото, Япония, започна организирана от ООН конференция, посветена на постепенното свеждане до минимум на употребата на живак. Делегати от 140 страни ще участват във форума. Конференцията идва, след като на 19 януари беше приета Конвенцията от Минамата, която е първият правно обвързващ документ за живака в световен мащаб.

Очаква се в четвъртък да бъде подписан съответният международен договор. Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от парламентите на най-малко 50 страни. Вероятно това ще отнеме около три години.

Макар и високо токсичен, живакът е широко прилаган в различни сфери – като се започне от термометрите и се стигне до електрическите крушки, ваксините и амалгамата в зъболечението.


Конвенцията носи името на японския гр. Минамата, където преди около половин век близо 2000 души загинаха и много повече се разболяха след изпускането на живак от местен завод. Отравянето с живак води до срив на имунната система уврежда мозъка и нервната система, поставя на риск нормалното развитие на плода в утробата на майката.

Предстоящият да бъде подписан договор предвижда до 2020 голям брой продукти с живак, вкл. термометрите, да бъдат извадени от употреба. Текстът дава на правителствата срок от 15 г. да прекратят добиването на живачна руда. Природозащитници критикуват документа, в който не е спомената забраната на използването на живак в златодобивната промишленост. При този процес не само се застрашава животът на миньорите, но и съществува голяма опасност от отравяне на подпочвените води и предизвикване на отравяния сред населението в районите около мини за злато, използващи този метод.

инфо: http://pressadaily.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.