У нас ли са наистина мощите на Йоан Кръстител?

иконаСтрани от цял свят твърдят, че имат глава, ръка или пръст, а Египет – направо целия ковчег

Когато използваме средствата на съвременната наука, за да определяме религиозни реликви, резултатите са почти винаги едни и същи. Науката често доказва, че реликвите не са това, което твърдят техните поддръжници.

Най-известният случай е с Плащаницата от Торино, която се счита за един от големите фалшификати и дори Католическата църква не настоява, че с нея действително е било покрито тялото на Исус Христос.

Затова и когато българските археолози обявиха през 2010 година, че са намерили частица от мощите на Св. Йоан Кръстител, Том Хигам остана скептичен.

Хигам, известен учен от Оксфорд и заклет атеист, който не се кланя на никакъв култ, Бог или нещо подобно, е бил помолен да изследва шест малки костици, намерени на остров Св. Иван.

„Оказа се, че костите принадлежат на човек, живял в Близкия Изток, по едно и също време с Исус“, обяснява той, цитиран от CNN. Получената, чрез радиовъглеродна технология, дата очевидно също го е изненадала – средата на I век.

Датировката не може да бъде доказателство, че мощите принадлежат на светеца, защото все пак учените не разполагат с база данни с ДНК на раннохристиянските светци, споделя откривателят на находката археологът Казимир Попконстантинов.

Но, според него, самият факт, че изследванията не са показали, че мощите са фалшиви, е необичаен.

Костите бяха открити в специален съд за съхранение на мощи при разкопки на острова близо до Созопол. Изследванията в Оксфорд са потвърдили, че всички кости принадлежат на един и същ човек. Том Хигам иска да ги проучи по-подробно, но подчертава, че това струва много пари.

Шестте мощи не са единствените, за които са предполага, че принадлежат на Йоан Кръстител. Най-малко от четири места се твърди, че разполагат с главата на светеца. Такива претенции имат религиозни и културни институции от джамия в Дамаск до музей в Мюнхен. От друг музей в Истанбул пък твърдят, че притежават дясната му ръка. Това го твърдят и от манастир в Черна гора, а още един манастир, но в Египет, вече обяви, че разполага с ковчег с тленните останки на светена.

Идеята на учения от Оксфорд е да събере ДНК от всички тези останки и да види дали ще съвпаднат.

инфо: inews.bg

Вижте още:

МИСТЕРИОЗНА ИКОНА ВЪВ ВИДИНСКА ЦЪРКВА – ИСУС, ИЗОБРАЗЕН В КОСМИЧЕСКИ КОРАБ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.