Характерът ви се определя по това кое дете по ред сте в семейството

pixabay.com

Въпреки общите гени и среда, братята и сестрите често не са толкова сходни по природа, колкото може да се мисли. Но откъде идват предполагаемите разлики? Алфред Адлер, австрийски психотерапевт от 19-и и началото на 20-и век и основател на индивидуалната психология, подозира, че редът на раждане води до различия в личността на братята и сестрите.

Адлер смята първородните за невротични, тъй като не им се налага да делят родителите си с никого години наред, след което се чувстват детронирани при раждане на следващото дете. Той също така смята най-големите деца за послушни и понякога консервативни. Според Адлер най-малките са амбициозни, докато средните са оптимално позиционирани в семейството и се характеризират с емоционална стабилност. Самият Адлер е второто от общо седем деца в своето семейство.

Темата за разликите между децата, в зависимост от реда им на раждане, е създала много спорове през годините, но днес е неоспорим факт, че корелация съществува. Проучване на американски психолози изследва този въпрос. Резултатът показва зависимост, според която първородните са по-високо интелигентни.

Най-малките деца

Според изследванията най-малките деца, отглеждани в семейството, се превръщат в „бунтовници“. Те са по-склонни да поемат рискове в сравнение с другите на тяхната възраст. По-вероятно е да участват в рискови дейности и екстремни спортове, когато пораснат.

Горното е обяснимо с това, че най-младите деца в дома имат най-малко власт над съдбата си в ранна детска възраст. Изборите не се диктуват само от родители, а и от по-големите братя и сестри, грижите се полагат от всички и това се приема като ограничаване. По време на пубертета обаче, всяка личност се опитва да постигне автономност, следователно предишното силно влияние се отхвърля по специфичен само за най-младите деца начин.

Евентуалната ревност на по-големите деца, създава непоносимост към такава в зряла възраст.

По средата

Родените „в средата“ са по-склонни да помагат. Според проучване те са много по-способни на просоциално поведение, алтруизъм и често поставят околните преди себе си. Това е следствие на факта, че са преминали през период, в който всички са се грижили за тях, а впоследствие са били и грижовни към по-беззащитното бебе. Налагало се е да се съобразяват с по-възрастните и да полагат грижа за по-малките.

Плод на желанието за одобрение, което всяко дете има в себе си, е постоянното полагане на усилия да са добре вградени в семейството, а когато пораснат, и в социума.

Желанието за свобода при тях не е изразено в революционни нагласи, а в склонност да бягат от отношения, които усещат като ограничаващи.

Първородните

Според психолозите първородните и единствените деца са заобиколени от възрастни, по-умни от тях и най-лесният начин да им се угоди е конвенционалният. Според проучването вероятността да заемат ръководна позиция е висока, също както и да бъдат политически лидери или изпълнителни директори.

Първородните се идентифицират най-пряко с родителите и властта (поради факта, че са полагали грижи и вземали решения за другиго). Ето защо са по-академично настроени и уверени в способностите си. Тези признаци често се проявяват на работното място.

Morkadis

Последната част от проучването твърди, че независимо от реда на раждане, най-вероятно е децата да намерят приятели, които имат същия (или много подобен) ред на раждане.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Къде се хвърля падналото пъпче на бебето?

Ето как детето вижда света през първата година от своя живот (видео)

Тези хора не бива да стават кръстници на детето ви – носи лош късмет

Какъв е характерът ви според кръвната група

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.