Хванете лъжеца, използвайки стратегиите на бивш агент на ФБР

Всички ние трябва да се стремим да се отнасяме с доверие и уважение към хората, да не нарушаваме правото им на лично пространство, както и правото им да не ни казват абсолютно всичко. Въпреки това, ако подозирате, че сте лъгани, имате право да знаете това, пише psychology.framar.bg 

Когато някой умишлено ви мами, той губи правото си на доверие, но вие трябва да сте сигурни в измамата му. Съветите на бившия агент на ФБР LaRae Quy ще ви ориентират какви сигнали да търсите, когато се съмнявате в някого.

Изградете доверие

Ако искате да хванете измамника в крачка, на първо място е важно да спечелите доверието му. Основната идея тук е да накарате човека, в когото се съмнявате, да се отпусне в компанията ви. Ако се отнасяте към него подозрително, той ще заеме отбранителна позиция и ще бъде нащрек постоянно.

Обърнете внимание колко говори заподозреният в лъжа

Когато даден човек лъже, той има склонност да говори много повече от хората, които казват истината, впуска се в дълги обяснения може би в опит да скрие лъжата зад повече думи. Обърнете внимание и дали човекът, в когото се съмнявате, говори по-силно от обикновено и/или по-бързо, тъй като тези особености са сигнал за стрес. Моментът на промяна в естествения тон е моментът, в който е изречена лъжата. Следете и за сигнали като кашляне и многократно прочистване на гърлото.

Разбира се, имайте предвид, че лъжата не е единствената причина, поради която някой може да показва признаци на стрес в разговор. Такива може да има и в случаите, в които обвиняваме някого несправедливо или пък разговорът е по тема, която кара събеседника ни да се чувства неудобно.

Вглеждайте се по-внимателно в израженията

Естествената усмивка много трудно може да бъде фалшифицирана. Когато човек се опитва да излъже, обикновено прекалява с времетраенето, тоест, усмихва се по-дълго в сравнение със случаите, в които усмивката му е естествена. От друга страна, лъжещият човек се усмихва само с устни, но не и с очи. Ако следите израженията на събеседника си внимателно, ще успеете разберете кога усмивката му е комбинирана с истинска емоция.

Внимавайте за промени и пропуски в изказа

Ако човекът, в когото се съмнявате, обикновено има добра памет, но изведнъж тя започне да му изневерява, това може да е предупредителен знак, че се опитва да ви измами. Максимално кратките отговори и нежеланието за впускане в подробности също са сигнал за нередност. Когато лъжат, хората променят обичайния си начин на говорене – започват да говорят по-официално, например, и ако до момента са наричали някого просто Алекс, то изведнъж Алекс става Александра. Друг индикатор за лъжа е преувеличеният ентусиазъм в отговорите и използване на думи като „невероятно“, „брилянтно“, „идеално“…

Помолете за специфични детайли от историята

Когато един човек е искрен, той допълва историята с различни факти и детайли, защото си спомня как точно се е случила тя. Ако лъже обаче, събеседникът ви ще повтаря отново и отново това, което вече е казал именно заради страха си да не се оплете и да бъде разкрит.

Следете за жестове, които са в противоречие с твърденията

Morkadis

Когато човек лъже, той прави неосъзнати жестове, които разкриват истината. Така например, ако някой ви каже, че лицето Х е откраднало парите му, концентрирайте се в жестикулацията му – ако лъже, той може да жестикулира по начин, който е в противоречие с твърдението му – например може да кима с глава с жест, който казва не, сякаш цялото му тяло протестира срещу лъжата.

Гледайте лъжеца в очите

За да хванете лъжеца в крачка, е от голямо значение да следите какво става с очите му. Не само защото истинските емоции блестят в очите, но защото хората, които се опитват да ни измамят, се опитват избягват погледа ни. Разбира се, когато зададем труден въпрос, е нормално събеседникът ни да гледа встрани или нагоре, докато мисли, но ако въпросът е прост и той отвърне поглед от вас, то това е сигурен признак за липса на честност.

Обърнете внимание на това как човекът, когото подозирате, казва „Не“

„Не“ е ключова дума за наблюдение, когато искаме да изобличим някого.  Човек често демонстрира измамно поведение, когато:

– казва „не“ и поглежда в друга посока;

– казва „не“ и затваря очи;

– казва „не“ след известно колебание;

– казва издължено „неееее“.

Дръжте под око хората, които ви правят прекалено много комплименти

Разбира се, в света има и наистина добри хора, но внимавайте, когато в обкръжението си имате човек, който настойчиво се опитва да ви направи добро впечатление. Ако някой е винаги съгласен с вас и възхвалява всяко ваше мнение и решение, или пък се смее на всички ваши шеги, то напълно възможно е да си имате работа с човек, който се опитва да ви манипулира или измами.

Помнете: няма такова нещо като „това, което не знам, не ме наранява“. Лъжата изкривява нечие чувство за реалност, лъжата подкопава цялата основа, на базата на която човек взема решения за живота си и напълно унищожава както способността му да се доверява, така и възможността му да има открити и честни взаимоотношения.

LaRae Quy е работила за контраразузнаването на ФБР в продължение на 23 години.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Всички лъжат, потвърждава Google

Обратната реч – невидимият детектор на лъжата

Как лъжат мъжете и по какво се различават лъжите на жените?

36 невероятни факта, които звучат като лъжа, но са истина

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.