Холотропно дишане – път към себепознание

pixabay.com

Създател на холотропната терапия е Станислав Гроф, който е от чешки произход – той и неговата съпруга разработват т.нар. система за холотропно дишане. Тази система най-лесно може да се обясни по следния начин – това е метод за психотерапия, който ти дава възможност да се самоопознаеш и да развиеш личността си, човек може да се самоизследва.

Холотропното дишане представлява метод, в който се комбинират интензивното дишане, музика, работа с тялото, споделяне в групата.

Какво можем да постигнем чрез холотропното дишане?

С помощта на измененото състояние на съзнанието ни можем да постигнем много висока чувствителност. Можем да постигнем повече яснота по отношение на човешките отношения, на нашите отношения с околните.

Благодарение на холотропното дишане ще можем да видим себе си много по-ясно и да разрешим проблемите си с лекота, тъй като ще ги приемаме обективно. При всеки натрупаният опит е различен – всичко зависи от това кое в конкретния момент е най-важно за личността.

Кой може да се занимава с холотропно дишане?

Всеки, който желае да опознае себе си, който иска да се развива, да намира отговори на въпроси, да открие своята истината за себе си, другите и заобикалящия го свят. Методът на холотропното дишане има терапевтичен ефект – освобождава и разтоварва тялото от блокирала енергия.

Помага на човек да осъзнае човешките ценности, да разшири представата си не само за себе си, но и за хората около него. Чрез холотропната техника се усилват подсъзнателните процеси – навлиза се в други измерения на съзнанието.

По време на холотропната сесия не губим изцяло контакт с обкръжаващата ни среда – резултатът от подобна сесия е физическа релаксация и емоционално освобождаване.

Как да го практикуваме и какви са рисковете?

Mandragora.bg

Холотропното дишане може да се практикува и самостоятелно, но не е желателно. Заради състоянията, в които човек може да изпадне, най-добре е да се обърнете към специалисти.

Промените, които могат да настъпят в съзнанието на човек, могат да отключат много сериозни емоционални кризи – пътешествайки из другите пластове в своята психика, можем да се сблъскаме с болезнени травми, страхове и др.

Без помощта на опитен терапевт, който познава процесите и техниките, може да се достигне до непредсказуеми резултати.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт“

Как да привърнем мислите си в реални резултати

Самолечение чрез силата на дишането

10 начина как да контролираме емоциите си

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.