Целомъдреният пояс е мит

1

Има един атрибут, за който знаят всички, но вероятно никой не използва. Целомъдреният пояс, който в Средновековието носели красавиците, като връчвали ключа само на законния мъж (и резервния – на любовника), всъщност може да е бил същата рядкост в средните векове, както и днес.

Според професора германист Албрехт Класен (Albrecht Classen) целомъдреният пояс никога не е използван и всички свързани с него истории са не повече от мит. Дори в тъмните средни векове едва ли някой е можел сериозно да разчита на „противосексуалния“ ефект на неговото приложение.

2

Ученият смята, че самата идея за използването на целомъдрения пояс се е появила чак в епохата на Възраждането и не е била нищо повече от осмиване на отминалото Средновековие, а като свидетелство може да служи комедията „Робин Худ: мъже в чорапогащи“.

В новата си монография Класен посочва, че дори многобройните „истински“ целомъдрени пояси, изложени в музеите, са изковани доста по-късно. Често те са датирани от XVIII, дори XIX век, когато са ги изработвали за показване на обществеността.

В писмени източници историята на целомъдрения пояс се проследява доста далече – и наистина, някои средновековни автори са го използвали като фантастичен детайл от алегория, говорейки за женската невярност и коварство.

Като такъв – твърди историкът – целомъдреният пояс тогава не е съществувал. Излиза, че този атрибут е влязъл в употреба чак в последните десетилетия, вече в качеството на играчка от магазина „за възрастни“.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

УЖАСЯВАЩИ МЕДИЦИНСКИ ИНСТРУМЕНТИ ОТ МИНАЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.