Червена мълния: учени обясниха невероятния атмосферен феномен

Снимка: Снимка: Abestrobi / CC BY-SA 3.0 / actualno.com

При силни гръмотевични бури може да се наблюдава необичайно метеорологично явление, наречено спрайт.

При споменаването на думата спрайт някои хора може да го свързват с популярната напитка. Но всъщност с тази дума се нарича червената мълния, която се появява в горните слоеве на атмосферата. Учените все още се опитват да разберат природата на тези почти неуловими атмосферни явления, съобщава Space.com.

Доста необичайното метеорологично явление, което се нарича спрайт, изглежда като червена светкавица. Но обичайната светкавица преминава от облаците надолу към повърхността, а спрайтовете се изстрелват в горните слоеве на атмосферата.

Тези червени мълнии се появяват само за няколко милисекунди и това ги прави много трудни за изучаване. Спрайтовете се появяват по време на силна гръмотевична буря на височина от 50 до 130 км над повърхността, докато обикновените мълнии се образуват на височина не повече от 16 км. Тези червени мълнии могат да бъдат дълги няколко десетки километра и да достигат ширина до 50 километра.

Спрайтовете са вид електрически разряди студена плазма и обикновено се появяват под формата на медуза или морков. Като се има предвид, че думата спрайт може да се преведе от английски като елф или фея, това име е много подходящо за това магично явление. Терминът спрайт обаче е акроним, който може да се преведе от английски като „стратосферни смущения, произтичащи от интензивна гръмотевична буря“ (Stratospheric Perturbations Resulting from Intense Thunderstorm Electrification).

Тези червени мълнии, подобно на обикновените светкавици, възникват от натрупването на електрически заряд в облаците, но за разлика от познатите ни явления те се издигат в атмосферата средно на височина от 80 км. Спрайтовете се виждат много трудно от повърхността на планетата. Те може да се видят от пилоти на високолетящи самолети, включително от специални изследователски самолети, както и от астронавтите на МКС.

Тези червени мълнии са неразделна част от явленията в горните слоеве на атмосферата, които се наричат ​​преходни светлинни явления. Подобно на спрайтовете тези явления също имат вълшебни имена: син джет и елф. Всички те се появяват на различни височини, но общото между тях е, че са области на ярко светене в атмосферата.

Както показват изследванията, спрайтовете могат да се появят не само в атмосферата на Земята. Отдавна е известно, че в атмосферата на Юпитер мълнии може да се появяват по същия начин, както на нашата планета. Но през 2011 г. израелски учени решили да разберат дали спрайтовете могат да се появят не само на Юпитер, но и на Сатурн и Венера.

По време на експеримент учените създали атмосферните условия на тези планети в лаборатория и пуснали електрически разряди през тези атмосфери. Оказало се, че спрайтовете наистина може да се появят там. Що се отнася до Юпитер, тази теория била потвърдена, когато космическият кораб Juno успял да види както спрайтове, така и елфи в горната атмосфера на газовия гигант.

Първата снимка на червена мълния е получена случайно от учени от университета на Минесота, САЩ, през 1989 г., когато тестват чувствителна камера за заснемане на нощното небе.

Но учените все още се опитват да разберат природата на тези почти неуловими атмосферни явления и научната общност все повече се насочва към тяхното изследване.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.