Жена в мозъчна смърт оживя по време на дисекцията

оЛекарите в болница „Свети Йосиф“ в Ню Йорк тъкмо започвали процедура по изваждането на органите на мъртва жена с цел донорство, когато „пациентката“ отворила очи и се оказало, че тя е все още жива.

Страшната грешка, която за малко да се окаже фатална, струва на болницата 6000 долара компенсации, реши съд. 41-годишната Колийн Ес. Бърнс от Северна Сиракуза е била приета в болницата през октомври 2009 година след свръхдоза с медикаменти. Заради серия от грешки при поставянето на диагнозата, лекарите сметнали, че жената е в мозъчна смърт и започнали процеса по даряването на органите й.

Разследването на министерството на здравеопазването на инцидента разкри, че, когато Бърнс била приета, било пропуснато предписаното лечение, което трябвало да попречи на лекарствата – Ксанакс, Бенадрил и мускулно разхлабително – да бъдат абсорбирани от стомаха и червата й. Също не са били направени достатъчно тестове, за да се установи дали има наличие на наркотици в организма, както и скенери на мозъка.

Поради липсата на достатъчно скенери, лекарите сметнали, че Бърнс е в клинична смърт, но всъщност свръхдозата е накарала жената да изпадне в дълбока кома. След като лекарите съобщили на семейството, че Бърнс е в клинична смърт, роднините й се съгласили тя да бъде изключена от животоподдържащите системи, а органите й да бъдат дарени.

В деня преди органите й да бъдат извадени обаче, сестра направила тест за рефлекс и открила, че Бърнс все още реагира на дразнения. Тя погъделичкала едното ходило на Бърнс, а пръстите му се свили – знак, че човекът е още жив.

Това не е бил единственият знак, че Бърнс все още е на този свят. Когато тя била откарвана с инвалидна количка към операционната маса, ноздрите й се разтворили, все едно, че тя диша без помощта на респиратора. Устните и езикът й също се движели. Лекарите обаче игнорирали наблюденията на медицинската сестра и продължили с процедурата.

Още по-озадачаващо е, че преди операцията, на Бърнс била направена инжекция с упойката Ативан, но в документацията по процедурата не са описани нито наркозата, нито признаците за живот. Д-р Дейвид Майър, общ съдов хирург и асистент-професор в Медицинския колеж в Ню Йорк, коментира, че поставянето на наркоза е доста странно в случая. „Щом трябва да ги упоявате, значи те не са в клинична смърт и вие не трябва да им изваждате органите“, добавя той.


Процедурата била отменена, когато Бърнс си отворила очите на операционната маса. Нито Бърнс, нито семейството са съдили болницата за лекарска небрежност. 16-месеца по-късно Бърнс извършва успешно самоубийство. Майка й, Лусил Къс разказа, че дъщеря й не е била притеснена от инцидента. „Беше толкова депресирана, че на нея не й пукаше“, добави тя.

Случаят излезе наяве едва след разследване на в. „Пост Стандарт“.

инфо: http://scandalplus.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.