Червеният цвят гони депресията

 червено

От векове се знае, че идеално средство за въздействие върху нервната система са цветовете на природата.

Ефектът от тях върху нервните клетки обаче е различен според преобладаващия цвят в гледката. Например зеленото и синьото успокояват. Но съчетаването им в синьо-зелени нюанси навява студенина. Според физиолозите наситеното синьо предизвиква забавяне на пулса и може да понижи кръвното налягане.

Благотворни са част от нюансите на жълтото. Светложълтото внушава лекота и радост, създава представа за слънце. Ако има обаче зеленикав оттенък, жълтото поражда представи за увяхващи неща, които навяват тъга.

Розовото събужда нежност и радост. Предпочита се от всички хора със сантиментална душа.

Червеното най-често се свързва с огъня и кръвта. То повишава усета за топлина, особено в съчетание с оранжево. Ускорява честотата на пулса и дишането, изостря апетита. Физиолозите са категорични – червеният цвят е общо тонизиращ. Препоръчва се на всички пациенти, които се оплакват от умора и депресия.

При експерименти за асоцииране на цвят с нещо в природата повечето хора свързват кафявото с дърво. Наистина този цвят създава усещане за здравина, внушава стабилност, сигурност, спокойствие. Разбира се, никой не би могъл да преброи комбинациите от багри в заобикалящия ни свят. Това, което човек може да направи, е да прекарва повече време сред природните красоти, като се оставя да бъде воден от интуицията си. Така, без особено да се замисля, той ще подбере цветовете, които са му нужни, за да подобри настроението си или да се успокои.

инфо: pik.bg

Вижте още: 

ПРЕБОРЕТЕ ДЕПРЕСИЯТА С АРОМАТЕРАПИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.