Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Източникът на радиолъчение в центъра на Млечния път – Sgr A*, за който се предполага, че е свръхмасивна черна дупка, се държи хаотично не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Астрономите стигнали до това заключение, след като проучили как се променя неговата активност. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Все още не знаем какво причинява тези произволни изблици на активност на Sgr A*. Преди смятахме, че техен източник може да са облаци газ или звезди, които периодично се сближават с черната дупка, но не намерихме доказателства за тази теория. Също така не успяхме да потвърдим, че тези изблици са свързани с магнитните свойства на газа, който заобикаля този радиоизточник“, казва Якоб ван ден Айнден от Оксфордския университет, един от авторите на изследването.

Учените смятат, че в центъра на предполагаемо всички галактики във Вселената има една или дори няколко свръхмасивни черни дупки. Например в ядрото на Млечния път има източник на радиолъчение Sgr A* (Стрелец A*), който някои астрономи също смятат за такава черна дупка. Астрономите са научили за съществуването му в началото на 90-те години на миналия век по това, как привличането на този обект влияе върху орбитите на съседните небесни тела, припомня ТАСС.

Впоследствие астрономите открили, че Sgr A* е заобиколен от няколко десетки звезди и няколко големи облака газ, периодично приближаващи се и преминаващи на опасно разстояние от него. В миналото учените смятали, че тези срещи генерират изблици на активност на Sgr A* и водят до импулси на рентгенови лъчи и други форми на електромагнитно лъчение.

Айнден и колегите му поставили под въпрос тази хипотеза, след като направили широкомащабни дългосрочни наблюдения на промените в нивото на активност на Sgr A* с помощта на орбиталния рентгенов телескоп Swift. Този инструмент периодично наблюдава центъра на Млечния път в рентгеновия и гама-диапазона от 2006 г., от което учените се възползвали за изследване на дългосрочните закономерности в активността на Sgr A*.

Анализът на данните, събрани от Swift от 2006 до 2019 г., показал, че Sgr A* се държи напълно хаотично както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива. Учените не са успели да открият нито една закономерност или повтаряща се тенденция в това, как се променя нивото на неговата активност и честотата на импулсите, произвеждани в рентгеновия диапазон на електромагнитните вълни.

По-специално честотата на изблиците била необичайно висока между 2006 и 2008 г., след което внезапно се снижила през следващите четири години, а през 2012 г. отново започнала да расте. Причините за подобни хаотични колебания в силата и честотата на емисиите, според Айнден и неговите колеги, все още са загадка за учените.

Астрономите се надяват, че следващите наблюдения на Sgr A* с помощта на Swift и други орбитални обсерватории ще им помогнат да разберат дали има поне минимална връзка между тези събития и приближаването на облаците от газ и звездите със свръхмасивната черна дупка. Липсата на такава връзка ще принуди учените да търсят алтернативни обяснения за това, как възникват изблиците на активност на свръхмасивните черни дупки.

източник: actualno.com

Вижте още:

Невидима заплаха: Изследването на Космоса може да донесе извънземни вируси

Откриха една от най-екстремните екзопланети въобще

Учени измислиха как да създадат магнитно поле около Марс

Астрономи откриха тъмна материя, създаваща зловещи клонинги на далечна галактика

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.