Честваме 171 години от рождението на Христо Ботев

ботев 1

Честваме 171 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г./25 декември 1847 г. по стар стил – 1 юни 1876 г.).

Той живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Христо Ботев е роден в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. В ранните си години учи в Карлово, Калофер и Одеса. Впоследствие известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

Когато през 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от Петко Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев – „Майце си“. В края на 1867 г. заживява в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен след застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно – като сътрудник и съредактор на революционния орган. Работи актовно като журналист и под негова редакция излиза новият орган на революционната партия – в. „Знаме“.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой на четата. Привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Датата ще бъде отбелязана със събития в цялата страна.

В родния му град Калофер в 11 часа ще започне митинг-поклонение, а пред паметника на поета ще бъде положен гирлянд на славата. Честванията във Враца ще продължат с поднасяне на венец пред барелефа на майката на Ботев Иванка.

В Пловдив годишнината от рождението на поета ще бъде почетена в Цар Симеоновата градина. В София – в 13 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Борисовата градина“. Честванията започнаха още снощи в родния град на поета-революционер.

Ден преди да отбележим рождението на поета, в родния град на Ботев бе обявена една идея – учредяване на Национален комитет за честване на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Будителите в цитати

Палачът на Левски издъхва на 150 м от бесилото на Апостола

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Търсят костите на Ботев в Моравица, главата – в две врачански църкви

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.