Феликс Баумгартнер постави два световни рекорда и премина звуковата бариера

By Alexandre Inagaki (Some Rights Reserved) [CC-BY-2.0] via Wikimedia Commons

By Alexandre Inagaki (Some Rights Reserved) [CC-BY-2.0] via Wikimedia Commons

Австрийският пилот и парашутист Феликс Баумгартнер направи няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра, . Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1 342 км/ч.

Свободното падане е продължило 4 минути и 22 секунди. Това е рекорд за най-голяма височина, на която се е издигал човек с балон.

43- годишният Баумгартнер е бил в специална капсула и е носел специален скафандър,  проектиран за случая. Издигането с хелиевия балон продължило два часа. Австриецът е излетял от град Розуел, Ню Мексико, с хелиев балон.

Баумгартнер сподели на пресконференция, че за малко е щял да отмени скока, тъй като визьорът в неговия скафандър се е замъглил.

Стартът на Баумгартнер бе проследен от майка му Ева,  братът на Феликс, както и баща му, който също се казва Феликс.

Когато достигнал определената височина Баумгартнер отворил люка, козирувал и направил крачката в бездната.
Парашутът бе отворен на височина 2895 м надморско равнище или около 1524 м над повърхността в Ню Мексико.

Ще ви кажа нещо – когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация – единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив”, заяви Баумгартнер, цитиран от Би Би Си.

Най-голяма опасност за Баумгартнер е била да не загуби контрол и да започне да се върти около себе си, защото така е можело да загуби съзнание. Учените ще използват скокът на Баумгартнер, за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е бил поставен преди  52 години от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон от 31 333 метра височина през 1960 г.

За да се подготви за предстоящото изпитание австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях направи през март, като тогава скочи от  21 600 метра, а вторият – през август, скокът е бил извършен от 29 456 метра, като е достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му.

Баумгартнер е първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна през 2003 година.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.