Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са много вероятни

pixabay.com

Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са много по-вероятни, отколкото се предполагаше досега. Те се увеличиха значително, след като учените откриха „изобилие от големи органични молекули“, заобикалящи млади звезди.

Д -р Джон Айли, учен от университета в Лийдс, който ръководи изследването, казва, че констатациите предполагат, че основните химични условия, които са довели до живот на Земята, могат да съществуват на много други места в Млечния път.

Екипът изучава дисковете от въртящ се материал, които заобикалят звездите и в крайна сметка ще се съберат, за да образуват планети.
Те откриха големи резервоари с молекули -предшественици на сложни молекули, необходими за живота, като захари, аминокиселини и рибонуклеинова киселина.

Всяка молекула излъчва светлина с различна дължина на вълната, създавайки уникален спектрален „пръстов отпечатък“, който може да бъде взет от телескопи.

Екипът проучи данни от радиотелескопа Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array (Alma) в Чили, търсейки молекулярните отпечатъци около новите звезди.

Д-р Айли казва: „Алма ни позволи за първи път да потърсим тези молекули в най-вътрешните области на тези дискове, в мащаби, подобни на нашата Слънчева система. Нашият анализ показва, че молекулите се намират предимно в тези вътрешни области с изобилие между 10 и 100 пъти по -високо, отколкото моделите са предвиждали.

Най -важното е, че дисковите области, в които са открити молекулите, също са там, където се образуват астероиди и комети. Много учени смятат, че животът е посят на Земята чрез бомбардировки от астероиди и комети, съдържащи големи органични молекули.

Това предполага, че същият механизъм може да работи в цялата галактика и извън нея.

„Ключовият резултат от тази работа показва, че същите съставки, необходими за засяването на живота на нашата планета, се срещат и около други звезди“, казва д-р Катрин Уолш от университета в Лийдс.

„Възможно е молекулите, които са необходими за стартиране на живота на планетите, да са лесно достъпни във всички формиращи планетите среди.“

Екипът сега иска да разбере дали в звездните дискове съществуват по-сложни молекули.

Д-р Айли добавя: „Ако откриваме молекули като тези в толкова голямо изобилие, сегашното ни разбиране за междузвездната химия предполага, че трябва да се наблюдават и по-сложни молекули.“

Изследването е публикувано в поредицата на Astrophysical Journal.

източник: megavselena.bg

Morkadis

Вижте още:

„Древни извънземни, радиоактивност“: Тези тръби озадачават учените

Сфери на Дайсън около черни дупки може да са доказателство за извънземни цивилизации

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Извънземните ли ръководят живота на Земята?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.