Ядрен синтез: светът е на прага на революция в енергетиката

атом

Наскоро представеният британски реактор за ядрен синтез произведе първата плазма. Реакторът, обозначен като ST40, е бил конструиран от частната компания Tokamak Energy. Тя е основана през 2009 г. с цел да конструира и произведе малки плазмени реактори, енергията от които да бъде включена в мрежата към 2030 г.

Сега, след като ST40 вече работи, конструкторите съсредоточават усилията си върху магнитните намотки, необходими за да се постигне плазмената температура. Реакторът ще създава плазма с температура от 15 милиона градуса С. Очаква се това да бъде постигнато още през есента на тази година.

През следващата година, ST40 трябва да произведе плазма с температура 100 милиона градуса С. Постигането на тази температура е от голяма важност, защото това е минималната температура изисквана за предизвикване на контролирана реакция на ядрен синтез. Ако се постигне успех, това ще потвърди възможностите на ST40 да произвежда промишлено енергия от ядрен синтез.

Изпълнителният директор на Tokamak Energy Дейвид Кингъм заяви, че ST40 е доказателство за възможното производство на енергия от компактни, ефективни и относително евтини плазмени реактори и това ще се случи в близките години, а не десетилетия.

Ядреният синтез ще революционизира енергетиката на света. С процес, подобен на този в слънцето, ще се произвежда чиста енергия, без замърсяване на околната среда и без ограничения в количеството. За разлика от технологията на сегашните атомни реактори, основана на деленето на атома, реакторите на ядрения синтез се нуждаят само от вода и сол, за да предизвикат свързване на атомите. Основният отпаден продукт от тази реакция е хелият.

Успехът на Tokamak Energy отваря път за ново поколение енергийни реактори, които ще произвеждат промишлено енергия към 2023, очакват от фирмата.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.