Евдемонията – ключът към нашето осъзнаване и израстване

щастие

Евдемонията е термин, използван още от Древна Гърция и въведен в психологията от Карл Густав Юнг. Това правило ни казва, че за да бъдем по-осъзнати, трябва да се свържем със своя личен демон.

И под демон се има предвид онези негативни емоции, които хората потискат, защото ги правят нещастни. Това са гневът, страхът, тревогите и чувството за вина, заради които се чувстваме зле и предпочитаме да не изпитваме.

Евдемонията обаче ни казва да се свържем с този вътрешен демон и да го извадим на бял свят, защото той представя истинските ни ценности и ако го потискаме, ще сме два пъти по-нещастни.

Разберете какво ви казват негативните емоции и погледнете под повърхността на тези пориви. Гневът например казва, че трябва да се защитите, страхът – да опитате нещо ново, а вината показва, че е крайно време да приемете себе си, вместо да се стремите да бъдете съвършения робот.

В книгата си Душевен код Юнг ни напомня колко е важно човек да отстоява личните си вярвания и да използва емоциите си като ориентир за това колко ги спазва.

Ако вярвате, че заслужавате нещо повече от работата, на която сте, или във връзката си, негативните събития и емоции ще са постоянни, за да ви покажат, че трябва да поемете в различна посока от тази, която следвате в момента.

Демоните ни са потенциал да разкрием творческите си способности, да изградите ярка индивидуалност и здравословно самочувствие, знаейки, че не сме перфектни, но има с какво да се гордеем.

В трудовете на Аристотел това интегриране на тъмната ни страна е описано като най-висша степен на мъдрост. Тези емоции могат да ни мотивират, да ни дават идеи и да изострят интуицията ни.

Но ако се стремим да живеем подреден живот, в който всичко е предвидимо, спокойно, сигурно и без крайни емоции, ще спрем развитието си и няма да познаваме дори малка част от възможностите и уменията, на които сме способни.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Експерти разкриват 5 техники за промяна на чуждото мнение

10 ключа към по-доброто самочувствие

Какво е „Синдром на самозванеца“, вие страдате ли от него?

Вселената винаги ни дава напътствия. Мислите имат огромна сила!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.