Какъв е проблемът с високия коефициент на интелигентност

pixabay.com

Проучване разкрива повишен риск от психологични и физиологични нарушения при хора с висок коефициент на интелигентност. Изследователите съобщават, че 20% от членовете на Менса, с повече от 130 точки от тестовата форма, имат диагноза тревожно разстройство, в сравнение с едва 10% от широката общественост.

Проучване на списание „Intelligence“ съобщава, че високоинтелигентните хора имат значително завишен риск от различни психически и физиологични нарушения.

Водещ автор на изследването е Рут Карпински. Тя казва, че откритията имат отражение както върху разбирането на интелигентността, така и над психоневроимунологията, която разглежда как реакциите на стрес от околната среда влияят върху комуникацията между мозъка и имунната система.

„Констатациите ни са важни, защото значителна част от тези индивиди страдат ежедневно в резултат на уникалните си емоционални и физически способности за превъзбудимост. Важно е научната общност да изследва предната и централна позиция на високия коефициент на интелигентност в системата от механизми, способни да играят роля в тези нарушения.“, казва тя.
Предполага се, че индивидите с високи когнитивни способности реагират с прекомерен емоционален и поведенчески отговор на стимули от средата. Отчасти поради повишеното съзнание за обкръжаващата ги среда, хората с висок коефициент на интелигентност са склонни да изпитват прекомерна хиперреактивност на централната нервна система.

„Малката обида, като коментар за дрехи или тих неестествен звук, може да предизвика хроничен стрес, което впоследствие активира хиперреакция на тялото. Когато симпатиковата нервна система остане хронично активна, тя се намира в непрекъсната борба, отбягване или състояние на замръзване, което предизвиква поредица от имунни промени както в тялото, така и в мозъка, променя поведението, настроението и функционирането.“, обяснява д-р Никол Тетраулт (съавтор в изследването).

За да стигнат до изводите си, Карпински и колегите й изследват 3715 членове на Менса в Америка, чиито резултати при теста за интелигентност надвишават 130 точки. Всеки от тях е бил помолен да даде данни за себе си, както при диагностициране на психологически проблем. Те биват обследвани за тревожност, дефицит на вниманието и хиперактивност, разстройство в аутистичния спектър и физиологични заболявания (сред които автоимунни заболявания, хранителни алергии и астма). Екипът сравнява данните от изследванията със статистическите средни стойности сред населението за всяко от тези разстройства.

„Ако високата интелигентност не беше рисков фактор за тези заболявания и нарушения, то щяхме да наблюдаваме сходно тяхно разпространение в двете групи.“, обяснява Одри Киназ Колб (съавтор в изследването). „В проучването представителите на Менса са със значително по-висок процент от заболяванията. Например, малко над 10% от хората имат диагноза тревожно разстройство, в сравнение с 20% от членовете на Менса. Оказва се, че високото ниво на интелигентност е свързано с това, че съществува между 2 и 4 пъти по-висока вероятност за диагноза от средностатистическия човек. Хората с висок коефициент на интелигентност притежават уникални реактивност и свръхчувствителност, които могат да бъдат едновременно забележителни и ощетяващи на много нива.“

Резултатите са изненадващи, като се има предвид, че предишните проучвания показват високата интелигентност като защитен фактор за много здравни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак, състояния, свързани с тютюнопушенето, респираторни заболявания и деменция. Въпреки всичко, тези разстройства и състояния не са специфично вкоренени в имунната регулация. Освен това, проучванията разглеждат повишаването на интелигентността, но не успяват да включат участниците с вродена интелигентност в изследваните си групи.

Високата интелигентност е рисков фактор за психична и физиологична свръхвъзбудимост

Високата интелигентност предполага добри резултати в живота, като образователен успех и високо качество на материалните придобивки. Въпреки това се знае малко за трудностите, срещани от представителите на тази популация и по-специално за високия интелектуален капацитет (наричан от учените хипермозък), който притежава свръхвъзбудимост в различни области, способни да го предразположат към определени психически разстройства и физиологични състояния. Изследването показва на учените, че високата интелигентност може да се разглежда като един от рисковите фактори, което е стъпка напред в изучаването на дълбоките човешки особености.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Учени: Лягате си късно и ставате трудно сутрин? Значи сте по-интелигентни!

8 основни характеристики на високо интелигентните хора

Първото, което видиш, разкрива какъв тип интелигентност притежаваш

Забравянето може да е знак за висока интелигентност

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.