Как през ХIX в. от милиони бизоните в САЩ станаха стотици

бизон

В този период американската армия и правителството активно
подкрепят избиването на бизони – от 50 млн. представителите на вида стават 541 за по-малко от век

През XIX в. бизоните се превръщат в една от основните мишени на ловците, което почти довежда до изчезването им – до около 1885 г. са останали само няколко стотин екземпляра.

Ловците взимали кожата на животните, а труповете им оставяли като храна за хищници и лешояди, но не от добрина, а от незаинтересованост. На тях им била нужна само кожата, която изпращали на изток и към Европа (основно Германия).

След ловците обаче минавали хора от близките села исъбирали костите и черепите на животните. За тон кокали получавали между 2.50 и 15 долара, а търговците ги изкупували за производство на еликсири за плодовитост и обработена бизонова кост в Китай.

През XIX в. американската армияи правителството активно подкрепят избиването на бизоните

поради различни причини. Част от тях са да се подпомогнат фермерите при развъждането на биволи, неконкурирани от бизонските стада, както и да се отслабят силите на северноамериканското индианско население.

Американското правителство дори плащало щедро за всеки бизонски череп. Военните получавали нареждания да отстрелват бизони – не за храна, а за да убият естествените източници на такава на индианците.

Според някои от военните ловците на бизони успяват да навредят повече на индианците за няколко години, отколкото военните за 50.

Около 50 млн. бизона живеят в Северна Америка преди

модерните европейци да се заселят на континента. След „голямото преследване“ през XIX в. в края на века броят им пада на 541 бизона. През целия този период единици фермери из цялата страна започват да събират остатъка от стадата, за да спасят вида от изчезване.

До 30-те години на века команчите и техните воини избиват по 280 000 бизона на година в по-южните региони, което е и границата на лимита за поддържане на рационалния брой на бизоните в областта.

бизон 1

Колко черепа има на снимката? Не може да се отговори с точност на този въпрос, защото няма такава информация към снимката, но чрез груби сметки според размерите на купчината, най-вероятно броят им е над 180 000.

Разрастването на пазара за оръжия, коне и биволска кожа увеличава и търсенето на все повече бизонско месо. Това довежда до все по-висок брой на убитите бизони всяка година.

Железопътната индустрия и фирмите с превозни средства също допринасят за избиването на бизоните. Те искат стадата от бизони да изчезнат, защото затрудняват и възпрепятстват свободното им движение и повреждат машините им.

Morkadis

До края на 80-те години на ХIX в. избиването на бизони спира

Там където в началото на века са живеели спокойно милиони бизони, остават само няколко стотин. Благодарение на усилията на доброволци и по-късно на правителството, американските бизони успяват да бъдат опазени от изчезване.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Интелектът на животните

Екстрасензорните способности на животните

Почина последният северен бял носорог на Земята

10 животни, които изчезнаха през ХХ век

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.