Кои са предупредителните знаци на предстоящо самоубийство

pixabay.com

Дискусиите относно самоубийството са на пръв поглед притеснително начинание, а самата тема често се възприема като табу. Колкото повече хора със суицидни мисли говорят за трудностите си със своите роднини и приятели, толкова по-голям шанс има те да започнат процеса на лечение.

Съществува погрешното схващане, че самият въпрос „Мислили/ обмисляли ли сте самоубийство?“ може да подтикне индивида да започне да разсъждава в тази посока. Това е мит, който много професионалисти (психолози и психиатри) се опитват да оборят. Експертите, които се грижат за хора с психични разстройства, насърчават откритата комуникация. Желателно е близките и познатите на страдащия да задават важните и трудни въпроси, като се опитват да съберат факти и ценна информация, за да помогнат на индивида, който се чувства депресиран или демотивиран.

Когато някой планира да посегне на живота си, неговите думи и действия могат да подскажат на останалите, че възнамерява да се самонарани.
Суицидните мисли обикновено се отключват вследствие на интензивни емоции, предизвикани от големи житейски промени. Мъжете и жените, които развиват подобни маладаптивни модели на мислене, се чувстват обезнадеждени, като самоубийството представлява за тях единственото решение на проблемите им.

Рискови фактори
Прекаленото фокусиране върху негативните аспекти на живота пречи на възприемането на други гледни точки и евентуални варианти за справяне с трудностите. Смята се, че наличието на други самоубийства в семейството, както и импулсивното поведение са допринасящи фактори за увеличаване риска от извършване на самоубийство.

Други рискови фактори могат да бъдат:

Зависимост от наркотични вещества;
Достъп до огнестрелни оръжия;
Травматични събития;
Социална изолация;
Наличието на придружаващи психични разстройства;
Преживяването на физически или сексуален тормоз;
Предишни опити за посягане на собствения живот.
Предупредителни знаци
Колкото повече предупредителните знаци се забелязват, толкова по-голям е рискът от самоубийство. Въпреки че разговорите за смъртта и собствената гибел са ясен признак за суицидни мисли, съществуват още много други, които могат да бъдат разпознати от останалите.

Това могат да бъдат емоционални, вербални или поведенчески следи, които е възможно приятелите или роднините да забележат.

Емоционални маркери
Те могат да включват:

Депресия;
Липса на интерес спрямо действия, които някога са били смятани за забавни и приятни;
Раздразнителност;
Гняв;
Тревожност;
Срам или унижение;
Резки промени в настроенията.
Вербални маркери
Разговори, свързани с:

Извършване на самоубийство;
Липсата на цел в живота;
Възприемане на себе си като товар за останалите;
Безизходното състояние, в което се намират;
Нежелание за промяна на ситуацията.
Според психолозите и терапевтите суицидните изказвания и мисли се разделят в две категории: активни и пасивни. В първата категория попадат директни изявления като „Ще се самоубия.“ Индиректното изказване, което принадлежи към втората категория, може да приеме много форми като две от тях са „Иска ми се да можех да заспя и никога да не се събудя“ и „Нямам нищо против да ме удари автобус.“ Неясните и пасивни изявления често биват игнорирани от другите, въпреки че те носят същата тежест като изказванията от първата категория.

Поведенчески маркери
Самоналожената изолация;
Липсата на комуникация между индивида и неговото семейство и приятели;
Подаряването или раздаването на лични вещи, както и писането на завещание;
Безразсъдно шофиране;
Повишената агресия;
По-високата консумация на алкохол и употреба на наркотици;
Търсенето на информация относно самоубийството в интернет;
Закупуването на оръжия или лекарства.
Мъжете и жените в напреднала възраст е по-вероятно да посегнат на живота си, тъй като според статистиките при тази възрастова група са отчетени най-много самоубийства. Също така, те рядко търсят професионална помощ при депресия или други психични разстройства. Ако забележите, че ваш роднина или познат в напреднала възраст спре да полага грижи за себе си, не се храни редовно и/ или започва да раздава личните си вещи, то тогава е препоръчително да се опитате да ги свържете с професионалист психиатър, психолог или друг експерт в областта, който да им окаже подкрепа.

Предупредителните знаци при децата
Много хора не подозират, че дори децата и тийнейджърите могат да страдат от суицидни мисли, но внимателното следене за предупредителни признаци от страна на родителите не трябва да спира. Ако едно дете говори за самоубийство или за желанието си да умре, родителите винаги трябва да приемат подобни изказвания насериозно. Дадена случка или събитие от живота на едно дете може да не се възприеме като нещо значително за възрастните, но всъщност да се окаже изключително стресиращо за все още развиващия се малчуган.

Рискови фактори при децата
Обстоятелства, които могат да доведат до посягане на собствения живот при момчетата и момичетата, включват:

жертва на училищен тормоз;
загуба на близък човек;
жертва на физически, емоционален или сексуален тормоз;
злоупотреба с наркотици или алкохол;
наличие на други психични разстройства;
чувства на несигурност относно сексуалната ориентация.
Какво можете да направите, за да помогнете?
Ако забележите, че ваш близък, познат или дори колега показва някои от предупредителните знаци на предстоящо самоубийство, запомнете, че винаги можете да помогнете. Не се колебайте да сте директни и прями като попитате „Обмисляш ли самоубийство?“. Ако отговорът им е „Да“ или „Може би“, ги попитайте какво биха предпочели да направят – да се обадят на някоя от горещите линии или да си запазят час при терапевт или лекар.

Morkadis

Ако някой признае, че планира да посегне на живота си, то тогава е от изключителна важност да се опитате той или тя да получи незабавна помощ. Това може да се случи чрез обаждане до 112 или набиране на някоя от горещите линии за предотвратяване на самоубийства.

Самоубийството е предотвратимо: много от хората, които някога са се чувствали сякаш няма смисъл да продължават да живеят, вече водят пълноценен и изпълнен с надежда живот. Всеки контролира своите собствени действия, но вие можете да окажете значително влияние чрез извършването на навременна интервенция в кризисни моменти, а и далеч преди и след това.

Така че помислете какво можете вие да направите днес, за да помогнете на някого да избере живота и да се справи със суицидните мисли.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Интровертност и екстровертност

Използвайте силата си, за да създавате обстоятелства

Защо не трябва да се сравняваме с другите?

6 навика, които преборват симптомите на депресия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.