Нова теория: по-дългите дни на Земята са причина за увеличаване количеството на кислород

pixabay.com

Учените имат нова идея как Земята е получила своя кислород – планетата е забавила въртенето си и дните са станали по-дълги.

Ново изследване предлага идеята, че по-дълго продължаващата дневна светлина е допринесла бактерии да произвеждат повече кислород, което от своя страна е довело до живота, който познаваме.

Учените използвали лилави бактерии от дълбока дупка в езерото Хюрон и ги подложили на третиране със светлина в лабораторни експерименти. Оказва се, че колкото по -продължителна светлина получават миризливите микроби, толкова повече кислород те произвеждат.

Една от най-големите мистерии в съвременната наука е, как Земята се е превърнала от планета с минимални количества кислород в свят с атмосфера и въздух, който дишаме ние. Учените отдавна подозират, че микроби, наречени „цианобактерии“, участват в този процес, но досега не можеха да кажат какво точно е стартирало този процес на увеличаване производството на кислород.

Според учените, автори на новото изследване, забавеното въртене на Земята, което е удължило деня от 6 часа до сегашните 24 часа, е било ключово за цианобактериите да превърнат земната атмосфера в годна за дишане.

Преди около 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкова малко кислород, че количеството е било почти неизмеримо. Форми на живот както от флората, така и от фауната, такива каквито ги познаваме, са били невъзможни. Вместо тях множество видове микроби са „дишали“ въглероден двуокис и в случая на цианобактериите са произвеждали кислород в най-ранната форма на фотосинтезата.

В началото кислородът не е бил много, но само в рамките на 400 милиона години земната атмосфера се е трансформирала до една десета от количеството кислород, което имаме в момента – „огромен скок“, казва водещият автор в изследването Джудит Клат, биогеохимик от института Макс Планк в Германия. Този „взрив“ на количеството кислород е позволил на растения и животни да се развият, присъединявайки други растения към производството на кислород, казва тя.

Но как бактериите са започнали да произвеждат кислород? Тук се намесва океонографът Брайън Арбик от Университета в Мичиган. Той изследва приливните сили на Земята и начина, по който те забавят въртенето на планетата. Той слушал лекция на свой колега за цианобактериите и забелязал, че „кислородното събитие“ съвпада по време с удължаване продължителността на дните на Земята. Земното въртене се забавя, заради сложната физика свързана с приливите и отливите и тяхното взаимодействие с Луната.

Изследователите от Мичиган и Макс Планк в Германия подлагат своята теория на тест с бактерии, подобни на тези от преди 2,4 милиарда години. Те използват пурпурни и бели щамове на цианобактерии, живеещи в необичайния свят на дупка, дълбока 24 метра в езерото Хюрон.

„Представихме си, че светът е приличал на тази дупка в езерото Хюрон, поне през по-голямата част от историята си,“ казва Клат.

Гмуркачи доставили популация на бактерията, която мирише на развалени яйца. Клат и колегите й я подложили на вариращи количества светлина в продължение на до 26 часа. Така открили, че колкото повече е светлината, толкова повече кислород произвеждат бактериите.

Авторите на изследването, както и учени, които не са част от експеримента, смятат, че това е едно от възможните обяснения за увеличаване количествата на кислород в земната атмосфера.

Това, което прави идеята убедителна е, че не са нужни големи биологични промени в бактериите или в световния океан, казва Тим Лайънс, професор по биогеохимия в Калифорнийския университет, който не е част от екипа на изследването.

източник: megavselena.bg

Morkadis

Вижте още:

Най-накрая петият океан на Земята беше признат официално

Защо потъмняването на Гренландия заплашва живота на Земята?

Учени: Без спешна промяна животът на Земята е в опасност

Земята е много по-близко до супермасивната черна дупка в галактиката ни, отколкото предполагахме

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.