Откриха хиляди мистериозни дупки по морското дъно

По време на проучване на дълбокото морски дъно край Биг Сур, Централна Калифорния, неотдавна, изследователи на MBARI откриха хиляди мистериозни дупки или ями в морското дъно. Учените искат да разберат как са се образували тези ями, защото тази зона е предложена за ферма за вятърна енергия. Изследователите Ева Лундстен и Чарлз Пойл описват откритието си на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

Дупките са два размера. По-големите, известни като джобове, са средно 175 метра широки и 5 метра дълбоки. Те са почти кръгли и сравнително равномерно разположени. Наколко подобни дупки учени от MBARI са намерили още през 1999 г. по време на проучване на морското дъно с помощта на монтиран на кораб сонар. През последните години по различни проекти са локализирани 5200 ями, разпръснати на 1300 квадратни километра.

По-малките дупки учените нарекоха микродепресии. Те са широки едва 11 метра и са дълбоки един метър.

Тези странни ями вероятно са свързани с процеса на изпускането на метан или други вещества от морското дъно. Подобни изпускания на метан потенциално биха могли да причинят нестабилност на морското дъно. А това пък създава риск за структури като петролни платформи или вятърни турбини. При досегашните анализи обаче, не са открити данни за метан в утайката или морската вода в този регион. Това вероятно е така защото земята отдавна не е изпускала газове, поне през последните 50 000 години.

Малките дупки пък са пълни със скални отломъци, водорасли, кости, боклук или риболовни принадлежности. Вероятно микродепресиите са сравнително скорошни природни образувания, издълбани от морски течения.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Точка Никой: Най-голямата пустиня на Земята е в Тихия океан!

Обаждане от дълбините на океана, продължило два дни и струващо 28 живота

5 неразрешени океански мистерии

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.