Пития – надарена жрица или измамница, употребяваща халюциногени?

пития

Днес Храмът на Аполон в Делфи е само руини, но преди 2000 години той е представлявал невероятна гледка. Храмът бил построен на склона на планината Парнас и в него се намирала жрицата на Делфи – Пития.

От началото на 8 век Пития се обявила за оракул, който разговарял с боговете и по-специално с Аполон. Тя била известна с пророчествата си, за които се говори, че били предавани в безумно състояние, по загадъчен и дори поетичен начин. Хора от всички краища на Гърция и дори Европа, пътували до Делфи, за да се срещнат с Пития. Те задавали въпроси за бъдещето си и чакали с нетърпение, докато тя обмисля пророчествата си.

Пития често дъвчела лаврови листа, вдишвала изпарения от пукнатините на подземна пещера и пиела водите от близкия извор. След това тя изпадала в транс и давала отговори на посетителите. Нейните пророчества били толкова известни, че след земетресението, което разтърсва Родоския колос, народът отива при Пития, за да я попита дали да възстанови колоса. Тя им казала да не го правят и те решили, че падането му означавало, че боговете са разгневени.

Преди Битката при Саламин атиняните питат Пития какъв ще е резултата от сражението, надявайки се тя да предскаже победа. Пития обаче им разказва за обреченото бъдеще, което ги очаква и което можело да бъде спасено единствено чрез „дървена стена“, което атиняните разбират като дървени кораби.

Макар нейните предсказания да са широко известни в историята, нейното състояние било изключително необикновено. Наистина ли е умеела Пития да „говори“ с боговете или нейните прогнози са били породени от употребата на халюциногени?

Учените отхвърлят възможността лавровите листа да са оказвали влияние на Пития, тъй като те и до днес се използват в готвенето. Водата от извора също не може да е причинявала халюцинации, тъй като хората, живеещи наблизо, също пиели от тази вода. Остават единствено изпаренията. През 2001 година екип от учени открива наличие на етилен в тези изпарения. Вдишван в големи количества, етиленът може да предизвика халюцинации, така че е възможно необикновеното поведение на Пития да се дължи именно на това.

След като откриват вероятната причина за изпадането в транс на жрицата, изследователите правят опит да открият дали Пития наистина е предвиждала бъдещето правилно. Позовавайки се на древни литературни текстове, учените откриват, че нейните пророчества били два вида – тези, които били неясни и объркващи и други, които били директни, точни и конкретни. Оказва се, че според текстовете всички нейни предсказания се оказвали истина.

До ден-днешен не се знае със сигурност каква точно е била Пития – дали е била измамница, употребяваща халюциногени, на която хората просто са искали да вярват или наистина е имала някаква дарба да разговаря с боговете, които са искали да предадат мъдростта си на хората от Делфи? Вероятно отговорите се крият някъде там, но засега можем да разчитаме единствено на нашето въображение.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?

Шестото чувство се крие в косата

Хара Хото – проклятието на мъртвия град

Чудесата на древната медицина

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.