Смъртта на Джонбенет Рамзи си остава най-голямата мистерия на 90-те години

5

До ден днешен няма нито един обвинен за убийството на малката кралица на красотата – Джонбетен Рамзи. Тя е открита в мазето на дома си от собствения си баща само часове, след като майка ѝ я обявила за отвлечена.

Случаят с убитото 6-годишно момиченце е разследван десетилетия наред, но няма нито един обвинен, въпреки че подозренията падали върху доста хора. Най-силни съмнения обаче провокират родителите ѝ – Джон и Патриша.

Джонбенет е най-малкото дете в семейството. Има по-голям брат на име Бърк, както и по-голям брат и сестра от първия брак на баща си Джон. От малка момиченцето е обичало да е център на внимание и затова майка ѝ я води на различни конкурси за красота.

Самата Патриша се гордеела с титлата си Мис Западна Виджиния и прехвърляла амбициите си за съвършенство върху малкото си момиченце. Първите снимки, които разпространяват на убитата Джонбенет, хвърлят доста въпросителни върху възпитанието ѝ. Малката е носела тежък грим и безумно ярки дрехи.

Въпреки това животът на семейство Рамзи изглеждал почти идеален отстрани. Бащата имал сравнително доходоносен бизнес, с който можел да осигури на семейството си огромна къща в Колорадо, както и вила край езерото Мичиган.

Редовно канели приятели вкъщи и организирали партита, с които демонстрирали заможния си начин на живот.

Тази фасада обаче се пропуква на 26 декември 1996 година. Според показанията на Патриша тя се събудила около 5 и половина сутринта и слязла в кухнята. Там открила 2 страници, в които се обяснявало, че дъщеря ѝ е отвлечена и срещу откуп от 118 000 долара ще се върне невредима.

Похитителите обещали да се свържат на другия ден за инструкции. Патриша веднага звъннала на 911, а полицията пристигнала до минути.

6

В разследването са допуснати много грешки, първата от които е, че властите не отцепват веднага къщата, а близките и познатите на семейство Рамзи можели свободно да влизат и излизат.

Обаждане от мистериозните похитители обаче няма. Тогава една от приятелките на семейството предлага съпругът ѝ и Джон да огледат къщата за нещо необичайно. Първата стая, към която се насочва Джон, е мазето и там открива тялото на удушената си дъщеричка.

В къщата нямало следи от влизане с взлом, а домът бил толкова голям, че човекът, който е влязъл, със сигурност е бил поне няколко пъти в къщата, за да открие бързо спалнята на Джонбенет, без да събуди останалите членове на семейството.

Мазето не е разследвано обстойно, а родителите са разпитани няколко дни след откриването на тялото, което също се отчита като грешка на местната полиция.

Фактът обаче, че тялото на момиченцето е открито в собствения ѝ дом, привлича силни съмнения. Подозренията падат върху родителите и 9-годишното ѝ братче Бърк.

Morkadis

Още в началото полицията се усъмнила в дългата бележка за откуп. Започнали да я анализират и се оказало, че тя е писана от майката, а по хартията са открити фибри от нейната дреха.

Въпреки това съдът приема тези доказателства за неоснователни, а месец по-късно семейството се подлага на детектор на лъжата, с което отхвърлят подозренията, че са убили малката Джонбенет.

Самият разпит обаче не е извършен по процедура – въпросите не са предварително одобрени от федерален агент и не е имало полицаи при теста, което държи сянката на съмнение върху родителите.

Година по-късно обаче Патриша умира от рак на яйчниците и разследването за тяхната вина спира. На 49 години Джон губи бизнеса си и е принуден да живее в бедност.

Случаят обаче продължава да разпалва въображението както на полицията, така и на любителите на криминални истории.

Заподозрени са били педофилът Гари Олива, електроинженерът Майлкъл Хелгот, учителят Джон Кар, домашната помощница Линда Хофман и градският Дядо Коледа Бил Макрейнълдс. Никой обаче не е обвинен.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.