Тук мълниите удрят по 28 пъти в минута

буря

Езерото Маракайбо във Венецуела е наричано феномен от учените. Това е най-наелектризираното място на земята, което тотално опровергава поговорката, че мълнията никога не удря на едно и също място.

Точката, в която река Кататумбо се влива в езерото, може да бъде ударена от мълния до 28 пъти в минута, сочи статистиката.

Според учените гръмотевичните бури тук са по-чести, отколкото на всяко друго място на земята, поради местната топография и поривите на вятъра.

Необичайната атмосфера, причинена от топлите ветрове, идващи от Карибите, генерира около 1.2 милиона мълнии, които удрят земята в около 260 бурни дни годишно.

светкавица

Светкавиците често са лилави на цвят и се виждат на близо 400 километра. Венецуелското езеро беше обявено от Книгата на рекордите Гинес за мястото, на което падат най-много мълнии в света, след като грабна титлата от предишния победител Кифука, град в Демократична република Конго.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ФАКТИ ЗА СВЕТКАВИЦИТЕ И МЪЛНИИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.