10 любопитни факта за Владимир Путин

pixabay.com

Путин е най-популярният политик в Русия от 1999 г. до днес. Личността му е колкото интригуваща, толкова и противоречива.

Колекционира географски карти, пощенски марки с изображения на видни личности, антики и предмети на изкуството.

Два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир, колкото и странно да звучи. Обожава животните и апелира за по-добро отношение към тях. Супергерой е в комикса “Човек като всички”. “Apple” създава часовник, посветен на особата му.

Той е Владимир Путин, днес става на 70, а тук се концентрираме върху най-любопитното от живота му, извън политиката.

1. Корените

Корените му по бащина линия са от Тверска област. През XVIII век прадядовците му се установяват в село Поминово, където и сега се намира къщата на фамилията. Дядото – Спиридон Иванович, се мести в Санкт Петербург, където изучава готварския занаят.

След Първата световна война е назначен като готвач в дома на Ленин. Справял се толкова добре, че години след това е нает за готвач и на Сталин. Принуден е да премине обучение в НКВД – предшественикът на КГБ.

Бабата на Путин по майчина линия е убита от германските окупатори на Тверска област през 1941 г., а чичовците му по майчина линия изчезват на Източния фронт през Втората световна война.

2. Родителите

Бащата – Владимир Спиридонович Путин, служи в армията като подводничар. Когато се връща в родното Поминово, се жени за Мария Ивановна Шеломова. И двамата са на по 17 години. Ражда се синът им Алберт и тримата се местят в Санкт Петербург. Там се ражда и вторият им син – Виктор. Алберт умира преди началото на Втората световна война.

Владимир работи във военен завод и не е мобилизиран, но по собствено желание отива на фронта. Отрядът му попада в засада. От 28 души оцеляват само четирима и той е един от тях. Докато германските войници го преследват, той стои, потопен в блато, дишайки през куха тръстика.

След това е изпратен в действащата армия на Ленинградския фронт. Там е тежко ранен от шрапнел и до края на живота си остава инвалид. Докато е в болницата, дава цялата си дажба на жена си, за да може тя да храни 3-годишния Виктор. За съжаление, детето се разболява от дифтерит и умира.

3. Раждането

Майката на Путин оцелява като по чудо по време на блокадата на Ленинград. Припада от глад и санитари, изнасящи трупове от сградата, където живее, я вземат за умряла. Спасява я съпругът ѝ, който точно тогава решава да излезе от болницата, за да я види. Настоява, че тя е жива и се грижи за нея, докато Мария се възстанови.

Morkadis

Когато е на 41 години, тя забременява и на 7 октомври 1952 г. се ражда Владимир Владимирович Путин.

4. Кръщенето

След войната семейството заживява в общински жилищен блок. Делят апартамент с еврейско семейство и други прииждащи семейства. Една от пребиваващите за кратко пенсионерки се оказва изключително религиозна. Тя и майка му го кръщават, но опазват този факт в тайна от баща му, който по това време е член на партията и секретар на партийната организация в завода, в който работи.

През 1993 г., когато Путин отива в Израел като част от официална делегация, майка му му дава кръстчето, което той получава като малък преди кръщенето, с молбата да го благословят на Божи гроб. Путин изпълнява нейната заръка, слага кръстчето на врата си и повече не го сваля.

5. Спортът

Владимир Путин е не само спортен фен, но и практикуващ спортист. Дълго време изучава джудо, започвайки на 11-годишна възраст. От 1964 г. тренира в спортен клуб „Турбостроител“. Шампион на Ленинград е по самбо и джудо и заслужил треньор на Русия по самбо.

Участва в снимките на военната драма „Ижорски батальон“ и епичния филм „Блокада“. Печели пети дан и черен колан в джудото през 2001 г. През 2013 г. най-високият – девети дан – в таекуондото. През 2014 г. – осми дан и черен колан в каратето. Увлича се от конна езда, плуване, хокей, ски и много други спортове.

6. Мечтата
Още на 16 иска да влезе в редиците на Комитета за държавна сигурност (КГБ), но офицерът, който разглежда молбата му, му казва че не кандидатът търси службата, а КГБ намира подходящите хора и след това му препоръчва да учи право и чужди езици. Така и прави.

7. КГБ

Завършва Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. В същото време посещава курсове за обучение на оперативен състав в „Училище 401“ и е сертифициран като старши лейтенант на правосъдието в системата на териториалните органи на КГБ. Посещава Института за външно разузнаване на КГБ под псевдонима „Платов“.

Служи в Комитета в продължение на 15 години и пътува из Русия, а през 1985 г. е изпратен в Дрезден, Източна Германия. Там се подвизава под името „Адамов“. Издига се в редиците на КГБ и в крайна сметка става подполковник. След разпадането на Съветския съюз напуска Комитета и решава да започне политическа кариера.

8. Загубата

През целия си живот има само един близък приятел. Двамата са заедно в института и много си приличат – кротки и отлични студенти. Различават се единствено във физическата си подготовка. Путин вече е майстор на спорта по самбо, а приятелят му изостава. Затова решава да го запише в секцията. На първите демонстрационни състезания другарят му се приземява неправилно след скок, чупи шиен прешлен и почива няколко часа по-късно. Путин преживява случилото се много тежко.

9. Втората майка

През 2000 г., преди редовните президентски избори в Русия, грузински вестници излизат с твърдение, че един от кандидатите е с грузински корени, осиновен е, а майка му живее в предградие на Тбилиси.

Вера Николаевна Путина е убедена, че Владимир Путин е нейният Вова, роден през 1950 г. Тя дава на детето собствената си фамилия, тъй като баща му Платон Привалов е женен. Оставя го при родителите си в Пермска област и заминава на стаж в Ташкент. Там се омъжва за грузинеца Георги Осипашвили и тримата се местят в Грузия. В семейството се раждат още деца, а парите не стигат и Володя е изпратен при баба си и дядо си в Урал.

Без знанието на майка му, дядото го изпраща в интернат в Перм, откъдето е осиновен. Виждайки го по телевизията, Вера решава, че това е нейният син. Но всички факти и свидетелствата на близки и колеги на истинския Володя отричат напълно това твърдение.

10. Личният живот

През 1983 г. Владимир се жени за Людмила Александровна – бивша стюардеса, с която се запознава в Санкт Петербург. Имат две дъщери – Мария, родена през 1985 г., и Катерина, родена година по-късно. Семейството живее в Източна Германия, а момичетата посещават немско училище в Москва, когато Путин е назначен за министър-председател на Русия. Двамата официално се разделят през 2013 г.

Мария става съсобственик на „Nomeco“ през 2019 г. Участва в изграждането на един от най-големите частни медицински комплекси в Русия. Катерина е назначена по заместване за съпредседател на координационния съвет на вноса към Руския съюз на индустриалците и предприемачите през юли 2021 г.

източник: 10te.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.