10 неща, изобретени от жени

3

Хартиената торбичка

Хартиените торбички се появяват, когато Маргарет Найт – работничка в памучна фабрика, изобретява машина, с която да ги произвежда, през 1868. Дотогава те изглеждали повече като пликове.

Кевларът

4

Лекият и добре разтеглив кевлар, който е 5 пъти по-здрав от стомана, ще поеме куршума вместо вас. Химикът Стефани Куолек го създава случайно, докато се опитва да усъвършенства гумите за автомобили през 1966.

Педалът на кошчето за боклук

кофа

Лилиан Джилбрет подобрява няколко съществуващи вече изобретения. В началото на 1900-те тя създава рафтовете на вратата на хладилника, прави отварачката за консерви по-лесна за употреба и измисля педала на кошчетата за боклук.

„Монополи“

монополи

Елизабет Маги създава играта „The Landlord’s Game”, за да разпространи икономическата теория на политика Хенри Джордж – учейки играчите за несправедливостта при присвояването на земя, недостатъците на отдаването под наем и необходимостта от данъци за собствениците на земя. Маги патентова играта през 1904 година. 30 години по-късно мъж на име Чарлз Дароу променя дизайна и продава играта с ново име – „Монополи“.

Чистачките

чистачки

Шофьорите били скептично настроени, когато Мари Андерсън създава първите чистачки през 1903. Но до 1920 година чистачките на автомобилите се използвали от почти всеки шофьор. „Cadillac” е първата компания, която започва да ги поставя на всеки модел автомобил и много други скоро последвали примера ѝ.

Съдомиялната машина

Съдомиялна машина

Патентована през 1886 година, първата съдомиялна машина комбинира високо водно налягане, колело и поставки за съдове. Създателката ѝ Джоузефин Кокран никога не я използвала сама, но машината улеснила живота на нейните прислужници.

Коректор

коректор

В дните преди компютрите секретарката Бет Греъм използвала бяла темперна боя, за да поправи грешките, които правела при писане. Тя прекарала години в усъвършенстване на формулата, преди да патентова коректора през 1958. „Gillette” купува компанията на Греъм през 1979 за 47.5 милиона долара.

Морската сигнализация

5

Комуникацията между корабите в миналото била ограничена до употреба на флагове и фенери. Марта Костън не изобретила сигналите сама – тя открила тетрадка с плановете им, която принадлежала на починалия ѝ съпруг. Решената вдовица прекарала 10 години, през които, с помощта на химици и пиротехници, превърнала идеята на съпруга си в реалност.

Каишките за кучета, които се отпускат и прибират

повод

Нюйоркчанката Мари Дилейни патентова първата такава каишка през 1908 година. Тя се отпуска контролирано и същевременно дава малко по-голяма свобода на домашния любимец.

Падащото легло

легло

Падащото легло на Сара Гууд не само успява да ѝ осигури пространство в помещението. През 1885 нейното то я превръща в първата афроамериканка в Америка, която е патентовала свое изобретение.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Жените се представиха по-добре от мъжете в експеримент за живот в Космоса

Жените воини в Япония

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Как са изглеждали жените в София преди близо 100 години

Жените на 19 век, които пречупват стереотипите на времето си

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.