10 от най-високите сгради в Европа

Всяка епоха е разпознаваема със своята архитектура. Всяка отделна сграда от своя страна носи духа на времето, в което е построена. За съвременните архитекти вдъхновение са все по-сложните, разчупени и необикновени конструкции, в които въображението им получава голямо поле за изява. А всяка следваща сграда се стреми да надмине метрите на предишната.

И въпреки че за някои гледката към съседните прозорци не е приятна, то небостъргачите в днешно време предлагат практичност, която по друг начин няма как да бъде постигната. Днес ще ви представим 10 от най-високите сгради, които гордо се извисяват в европейските градове и често карат хората да се чувстват съвсем малки.

10. Sky Tower, Вроцлав

Снимка: 10te.bg

Sky Tower е небостъргач във Вроцлав, Полша, чийто строеж започва в края на 2007 г. с разрушаването на дотогавашната най-висока сграда в града и завършва 5 години по-късно.

Sky Tower е втората по височина сграда в страната. За желаещите да погледнат отвисоко последният, 49-и етаж, е със свободен достъп. Плановете за сградата са били в пъти по-грандиозни, но за жалост и те не са били подминати от икономическите трусове.

Ако някога попаднете във Вроцлав, изберете слънчев ден, отделете около 10 полски злоти и се насладете на красотата на града от птичи поглед.

9. DC Tower, Виена

Снимка: pixabay.com

Donau City Towers е комплекс от няколко високо сгради, сред които DC Tower 1 е 220 метра, което я прави най-високата кула в Австрия. В небостъргача се помещават главно офиси, но също така включва и изискан и доста претенциозен хотел, жилищни апартаменти, ресторанти и фитнес център. Архитект е французинът Доминик Пералт.

Сградата е едновременно изключително привлекателна и практична, което ѝ позволява лесно да отговори на бизнес изискванията на града. На ваше разположение са ресторантът на 57-ия етаж и Skybar-ът на 58-ия.

8. Дворец на културата и науката, Варшава

Снимка: pixabay.com

Дворецът на културата и науката е най-видната забележителност на Полша и е подарен на страната през 50-те години на ХХ в. от Съветския съюз. Архитектурният шедьовър, който се издига на 231 метра височина, е дом на редица институции като кина, театри, библиотеки, спортни клубове. Там се помещава и Полската академия на науките.

Сградата е плод на полската история и любовта на руския архитект Лев Руднев към високите американски сгради. Както за редица други стари сгради, така и за двореца във Варшава, в обществото се носят легенди за тайни входове и тунели, атомни убежища, железница и дори затвор за политически неблагонадеждни граждани, но кой знае…

Morkadis

7. Unicredit Tower, Милано

Снимка: 10te.bg

Освен че Милано е център на модата и модните събития, той е и един от най-оживените и космополитни градове в Италия. Най-високият небостъргач в цялата страна, плод на проекта на аржентинеца Цезар Пели, се извисява на 231 метра. Сградата служи както за седалище на УниКредит, в което работят над 4000 служители, така и за жилищна зона.

Елегантната стилна конструкция на сградата не един път е поставяна в класации, редом с най-красивите световни небостъргачи. Една очарователна кула в горната ѝ част съдържа светлинна инсталация, която може да променя цветовете, особено на важни национални дни.

Освен всичко останало, сградата е енергийно ефективна и екологично проектирана – рециклират се отпадъци, повторно се използва дъждовната вода и т.н.

6. Tour First, Париж

Снимка: 10te.bg

След като в центъра на Париж била построена кулата Montparnasse, било взето решение да се спре дотук със строителството на високите сгради в града. Причината – под Париж има дълги тунели, които определено не са най-добрата основа за строителство на небостъргачи.

Забраната обаче не остава дълго в сила и започва да се появява кварталът „La Défense“ – финансовият център на прекрасния Париж, където може да откриете повече небостъргачи, отколкото в който и да било друг европейски мегаполис.

На 231 метра височина там се издига „Tour First”, построена през 70-те години на миналия век. По-късно сградата е обновена, тъй като не е можела да отговори на потока от хора.

5. One Canada Square, Лондон

Снимка: pixabay.com

Благодарение на своите 235 м, с които се извисява над река Темза, небостъргачът почти 20 години е първенец по височина в страната. Сградата е разположена в Canary Wharf – зона, смятана за лондонския Манхатън, където работят почти 100 000 души.

Името на квартала (в превод – „Пристана на канарчетата“) идва от предишното предназначение на мястото. Именно там са били посрещани корабите, които често са носили стока от Карибските острови. В лобито на One Canada Square, до което се допускат посетители, са изложени много художествени произведения.

4. Torre de Cristal и Torre Cepsa, Мадрид

Снимка: pixabay.com

В Мадрид високото строителство отдавна се е превърнало в необходимост. Най-внушителни са небостъргачите от „Cuatro Torres Business Area“, което представлява комплекс от 4 сгради. Най-респектиращата от тях е Torre de Cristal, която се издига на 250 метра и само с няколко сантиметра изпреварва Torre Cepsa. А това я превръща в най-високата сграда в Испания.

Въпреки че са 100 метра по-ниски, кулите от Puerta de Europa също са силно впечатляващи, тъй като сградите с тъмни стъкла са построени под наклон от 15 градуса – интересно архитектурно решение, нали?

3. MesseTurm, Франкфурт

Снимка: pixabay.com

След като голяма част от града е напълно разрешена през Втората световна война, Франкфурт поема съвсем нов курс на развитие в архитектурата. Днес той се отличава от повечето германски градове с високите и космополитни сгради и доказателство за това е фактът, че 14 от 15-те най-високи сгради в Германия са именно там.

Бизнес центърът на Франкфурт е изграден в стил, типичен за страните отвъд океана. 256-те метра на MesseTurm я правят най-висока в Европа при нейното завършване през 1991 година и въпреки че това днес не е така, тя остава най-високата европейска едноелементна сграда. Името на кулата е свързано с непосредствената ѝ близост до международното панаирно градче на Франкфурт (от немски език – messe означава панаир).

Сградата със своя дух на откривателство и съзидателност оставя отпечатък от ерата на възхода на небостъргачите. На разположение на авантюристите сградата предлага най-дългото стълбище в Европа – цели 1202 стъпала, равно на 272 метра, което често е домакин на състезания за най-бързо изкачване.

2. Commerzbank Tower, Франкфурт

Снимка: pixabay.com

Франкфурт присъства в тази класация с още едно от архитектурните си постижения. Commerzbank Tower е най-високата сграда в Германия. Височината на небостъргача е 259 метра, а при добавяне на антената и светлината достига до малко над 300 метра.

Кулата е проектирана от Foster & Partners, а строителството ѝ продължава три години. Състои се от 56 етажа. Тази забележителност на хоризонта на Франкфурт е пример за привлекателна и енергоспестяваща инфраструктура, за която тя получава и наградата „Green Building Frankfurt“ през 2009 г.

1. The Shard, Лондон

Снимка: 10te.bg

Високите сгради, извиващи се покрай река Темза, са неделима част от силуета на Лондон. Безспорен победител в днешната класация е лондонският небостъргач The Shard със своите забележителни 309 метра. Най-високата сграда в Европа е тази закътана хотелска и офис сграда близо до Лондонския мост.

На върха има десет луксозни апартамента, чиято стойност се равнява на 60 млн. паунда. 95-етажната сграда е официално открита през 2012 година. Известната туристическа атракция „The View from the Shard“ предлага на желаещите да се насладят на 360-градусовата панорама от най-високата точка на сградата. Всъщност красиви картини могат да се наблюдават от всяка точка в кулата, дори и от тоалетните.

източник: 10te.bg

Вижте още:

10 сгради, променили света

5 известни сгради, които са били възстановени след пожари

Това са най-опасните сгради в света

Шест сгради-символи на България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.