10 психологически трика, с които може да влияете на околните

разговор 1Преди да започнем е важно да отбележим, че никой от тези методи не спада към така наречените „тъмни сили” за влияние над хората. Всичко, което по някакъв начин може да бъде травмиращо за околните не е включено в списъка. Това са просто начини да спечелиш приятели и да повлияеш на хората, използвайки психологията без да се държиш гаднярски или да накараш някого да се почувства зле.

10. Услуги

Трик: Помоли някого за услуга – ефектът на Бенджамин Франклин

Легенда разказва как Бенджамин Франклин искал да спечели човек, който изобщо не го харесвал. Помолил мъжа да му даде много рядко срещана книга и, когато я получил, Бенджамин благодарил сърдечно. В резултат на това, мъжът, който никога преди това не искал дори да поглежда Франклин, станал един от най-добрите му приятели.

„Този, който някога ти е направил добро, е по-склонен да повтори жеста, отколкото онзи, на когото ти сам си помогнал.”

Учените решили да тестват теорията и открили, че онези, които били помолени от изследващия за услуга го оценили по скала с доста по-високи оценки от останалите групи.

Може да звучи доста объркващо, но теорията, всъщност, е доста добра. Ако някой ти направи услуга, подсъзнателно ще осъзнае, че вие явно заслужавате и затова той ви харесва.

9. Цели се високо
Трик: Поискай повече, отколкото ти е нужно, а после се отблагодари

Този трик е една от ключовите врати.  Започваш с някаква крайно нелепа молба към някого – такава, каквато той/тя най-вероятно ще откаже. После се връщаш след известно време с друга, малко по-разумна – онова, което си искал в действителност.

Тук също цялата ситуация може да ти звучи нелепо, но идеята е, че човекът ще се почувства гадно, защото ти е отказал първия път,  дори молбата ти да е била абсурдна. Ето защо, когато го помолиш втори път за нещо смислено, той/ тя ще се чувства задължен да ти помогне този път.  Учените са тествали този принцип и са стигнали до същия извод за причината, поради която човекът би ти помогнал.

8. Имена
Трик: Използвай името на конкретния човек или званието/ титлата му в зависимост от ситуацията

Дейл Карнеги, авторът на „Как да печелим приятели и да влияем на хората”, вярва, че използването на нечие име е изключително важно. Той казва, че на подсъзнателно ниво името му / й е най-сладкото и приятно нещо за човекът, към когото се обръщате. Името все пак е основен компонент на човешката идентичност и, когато го чуваме, потвърждаваме сами на себе си нашето съществуване, което ни кара да се чувстваме много по-благоразположени към човекът, който ни говори.

Използването на нечие звание или титла също може да има силен ефект. Идеята е, че ако действаш като определен човек, рано или късно ще се превърнеш в него – малко като лично пророчество за бъдещето. За да използваш това и да влияеш на околните, можеш да се държиш с тях като с такива, каквито искаш да са и те ще несъзнателно ще се възприемат като такива.

7. Ласкателство
Трик: Ласкателството ще те отведе, където пожелаеш

Тази тактика май е доста очевидна и ясна… поне на пръв поглед, но има някои малки хитринки. За начинаещите е важно да знаят, че ако ласкателството не е прието като искрено, то повече ще навреди, отколкото да помогне.  Но според проучвания са изследвали мотивите за различните хорски реакции на ласкателства и са открили някои доста важни неща.

Morkadis

Ако ласкаеш някого, който има висока самооценка и той оцени това като искрен комплимент, ще те хареса повече, защото затвърждаваш мнението му за самия него. Но ако ласкаеш някой с ниска самооценка, има вероятност да подейства противоположно и той/ тя да започне да те харесва по-малко, защото думите ти си противоречат с  негативния начин, по който вижда себе си. Това, разбира се, не означава, че трябва да унижаваш хората с ниско самочувствие, а просто да подбираш много внимателно комплиментите си и начина, по който ги изразяваш.

6. Огледало
Трик: Копирай неговото/ нейното поведение

Мимикрията е нещо, което някои хора правят неволно и постоянно. Това са хора хамелеони – опитват се да се  впишат в средата си като копират маниерите и понякога дори речта на околните.  Не казваме, че трябва да ставате такива, защото това са хора без собствен стил, сякаш дори не са личности, а просто копирачи, но ако умеете да правите нещо подобно в подходящия момент, със сигурност човекът, до когото искате да стигнете ще ви хареса.

Според проучванията онези, които са имитирани, са доста по-склонни да услужат на този, които ги копира. Другото откритие след проучванията е дори по-интересно – онези, чието поведение е копирано от някого, са по-мили и дружелюбни към всички. Ключът се крие в това, че имитирайки някого, ти го караш да се чувства стойностен. Макар това признание да е към конкретния човек, който е имитиран, той ще се чувства много по-значим и така ще бъде по-уверен, щастлив и добре предразположен да помага на другите.

5. Използвай умората
Трик: Помоли за услуга, когато някой  е уморен

Когато някой е уморен, той  е по-малко скептичен към всичко, което чуе, независимо дали е просто някакво твърдение или молба. Причината е, че когато хората са уморени, не само физическата, но и психическата енергия намалява.

Когато се обърнеш с молба към някой уморен човек, вероятно няма да получиш конкретен отговор, но поне едно „Ще го направя утре”, защото той/тя няма да иска да се занимава с вземане на решения в този момент. На следващия ден няма да може да се откаже от казаното, защото хората обикновено пазят репутацията си и държат на думата. Чисто психологически е нормално да изпълниш нещо, което си казал, че ще направиш.

4. Оферта,  на която не може да откаже
Трик:  Започни с молба, на която човекът не може да откаже и давай смело

Вместо да започнеш с голяма молба, избери нещо по-просто и малко. Ако веднъж някой се е съгласил да ти помогне или се е съгласил с нещо, той/ тя ще е много по-склонен да направи по-голяма услуга за теб.

За да проверят до колко действа тази тактика, учените помолили хората да изкажат своята подкрепа към екваториалните гори и природата като цяло, което е нещо лесно. След това, тези които се съгласили да изкажат подкрепа, лесно склонили и да помогнат и, когато се стигнало до закупуване на продукти, които били в подкрепа на каузата, хората не се зачудили изобщо.

Но недей да искаш услуга след услуга. Според психолозите е много по-добре да изчакаш ден-два преди втората молба.

3. Пази тишина
Трик: Не коригирай хората, когато грешат

Ако постоянно казваш на някого, че греши, той надали ще те хареса. Всъщност, има начин да покажеш несъгласие и да обърнеш това в добронамерен разговор, без да казваш на събеседника си, че не е прав, което ще го „удари” право в егото.

Тактиката се нарича Центърът на Рансбергер и е измислена от Рей Рансбергер и Маршал Фриц. Идеята име проста: вместо да спориш, изслушай това, което има да каже и после се опитай да разбереш как се чувства и защо. Обясни му с какво си съгласен и използвай позитивната нагласа, за да изкажеш позицията си. Така шансът да те изслуша и да ти позволи да го коригираш е много по-голям.

2. Повторението е майка на знанието
Трик: Перифразирай изказването на човека и му повтори това, което току що е казал

Един от най-положителните начини да влияеш на околните е да им покажеш, че наистина разбираш как се чувстват и си съпричастен с тях.  Може би най-ефективният начин да го направиш е да перифразираш думите им и да им ги повториш, тактика известна още като рефлективно слушане. Например, когато един терапевт използва това рефлективно слушане, хората са много по-склонни да му разкрият емоциите си и да изградят с него приятелска връзка.

Това е много полезно и за отношенията ти с приятелите. Ако ги изслушваш и задаваш въпроси, за да потвърдиш, че разбираш какво ти говорят, те ще обикнат комуникацията с теб (особено ако досега е имало някакви проблеми). Ще укрепите приятелството си и те самите ще започнат да те слушат повече, защото си показал/а че те е грижа за тях.

1. Кимане
Трик: Кимай по-често докато говориш, особено, когато се каниш да молиш за услуга

Учените открили, че когато хората кимат докато слушат нещо са много по-склонни да го приемат. Освен това, когато някой често кима пред погледа им, съвсем естествено е и те да започнат да го правят. Това е нещо съвсем естествено, защото хората са добри имитатори и в повечето случаи правим това несъзнателно. Затова, ако искаш да си още по-убедителен, кимай често докато провеждаш разговор. Ще забележиш, че човекът, с когото разговаряш няма да се сдържи и скоро и той ще започне да кима докато те слуша… без дори да се усети.

инфо: http://inews.bg/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Деница 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.