10 вълнуващи световни мистерии (част 1)


Малко са историите, които имат силата да ни покоряват много по-силно от тези, които остават неразгадани.

Кодовете, пъзелите, загадъчното изкуство и символите ни провокират с интригата, която съдържат в себе си. Защо тяхното послание е кодирано? Какви велики тайни може да крият? Въпреки усилията на най-добрите историци, умни криптографи и решителни иманяри, историята е пълна със загадки, които продължават да ни вълнуват и до днес.

Те малко приличат на измислените истории, включени например в книгата и филма „Шифърът на Леонардо“ („The Da Vinci Code“) или пък във филма „Съкровището“ (“National Treasure”), но са много по-заплетени и вълнуващи, може би и поради факта, че са напълно истински.

Econ.bg предлага на вашето внимание списък с 10 от най-загадъчните неразкрити мистерии и кодове, съставен от сайта Мother Nature Network.

Ръкописът на Войнич

а1

Ръкописът носи името на полско-американския книжен антиквар Уилфрид М. Войнич, който го придобива през 1912 г. Ръкописът представлява книга от 240 страници, написана на език или скрипт, който е напълно непознат. Страниците са пълни с цветни рисунки на странни схеми, събития и растения, които не отговарят на нито един от известните видове.

Това допълнително заплита интригата с документа и трудността да бъде дешифриран. Оригиналният автор на ръкописа остава неизвестен, но въглероден анализ е показал, че ръкописът е направен някъде между 1404 и 1438 година. Заради енигматичността му е наречен „най-тайнственият ръкопис в света“.

Има много теории за произхода и природата на ръкописа. Някои смятат, че това би трябвало да е фармакопея (лекарствен сборник), която има отношение по теми от средновековната или началото на съвременната медицина. Много от картините на билки и растения намекват, че това е учебникът на някой алхимик.

Фактът, че много от диаграмите изглеждат като астрономически описания, в съчетание с неидентифицираните биологични чертежи, дори карат някои теоретици да предполагат, че книгата може да има извънземен произход.

С едно нещо обаче повечето анализатори са съгласни – книгата е малко вероятно да бъде мистификация, ако се имат предвид обемът от време, пари и детайли, които са необходими за направата на ръкописа.

Kриптос

криптос

Криптос е мистериозна криптирана скулптура, проектирана от художника Джим Санборн, която се намира точно пред централата на ЦРУ в Ленгли, Вирджиния. В действителност скулптурата е толкова загадъчна, че дори агентите от ЦРУ не са разбили напълно кода ѝ.

Тя се състои от четири надписа. Въпреки че три от тях са напукани, те са разчетени, но четвъртият остава неразгадаем. През 2006 г. Санборн подсказва, че има улики от първия до последния надпис, а през 2010 г. издаде друга следа: С буквите 64-69 NYPVTT в част 4 е кодирана думата БЕРЛИН.

Morkadis

Шифрите на Бийл

Шифрите на Бийл са набор от три шифровани текста, които се предполага, че разкриват мястото на едно от най-големите заровени съкровища в историята на САЩ: несметни количества злато, сребро и скъпоценни камъни. Съкровището първоначално е било открито от мистериозен мъж на име Томас Джеферсън Бийл през 1818 г. в Колорадо.

От трите текста само вторият е разшифрован. Интересен факт е, че Декларацията за независимост на САЩ е била използвана като ключ за шифъра. Друг любопитен факт е, че Бийл има същото име като автора на Декларацията за независимост и трети президент на САЩ.

Разшифрованият текст разкрива окръга, в който е било заровено съкровището: Бедфорд Каунти, Вирджиния, но точното му местоположение е вероятно кодирано в една от останалите неразшифровани части. И до ден днешен иманяри преравят склоновете на Бедфорд Каунти като копаят често незаконно, търсейки плячката.

Дискът от Фестос

9Мистерията на Диска от Фестос се върти около една история, която звучи като част от филм за Индиана Джоунс. Открита е от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 г. в минойския дворец Фестос на остров Крит, за който се смята, че е бил убежище на Радамантис – брат на цар Минос. Дискът е изработен от печена глина и съдържа тайнствени символи, които вероятно представляват непозната форма на йероглифи. Смята се, че е направен през второто хилядолетие преди Христа.

Някои учени смятат, че йероглифите приличат на символите на Линейно А и Б писмо, скриптове използвани някога в дешифрирането на текстове от древен Крит. Единственият проблем? Дешифрирането на Линейното А писмо също се изплъзва на специалистите. И до днес дискът остава една от най-известните загадки на археологията.

Надписът в Шъгбъро 

8

Ако погледнете отдалеч паметника, намиращ се в Шъгбъро – имение от 18 век, принадлежащо към графство Личфийлд в област Стафордшир, намиращa се в централната част на главния британски остров, едва ли ще видите в него нещо повече от изваяно пресъздаване на известната картина на Никола Пусен „Аркадийски овчари“. Ако погледнете по-отблизо обаче, ще забележите любопитна поредица от букви: DOUOSVAVVM – код, чието дешифриране продължава вече над 250 години.

Въпреки че самоличността на автора на кода остава загадка, някои считат, че той може да бъде улика, оставена от Ордена на тамплиерите за местонахождението на Светия Граал. Много от най-великите умове в света са се опитвали да разбият кода и са се проваляли, в това число и Чарлз Дикенс и Чарлз Дарвин.

Повечето спекулации идват обаче от самата картина на Пусен, която изобразява овчари, които разглеждат малка гробница, върху която е изписан латинският надпис „Et in Arcadia ego“ – „И в Аркадия съм“, където под „съм“ се разбира смъртта. За тези думи обикновено се смята, че напомнят неизбежността на смъртта, но покрай книгата “Светата кръв и свещеният Граал” има спекулации, че латинският израз е анаграма, която сочи къде се намира Светият Граал.

инфо: econ.bg

Вижте още: 

КНИГАТА, КОЯТО ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е РАЗЧЕЛ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Александър Ладжов 9 години ago
  2. Александър Ладжов 8 години ago
    • Илиана 8 години ago
    • Galin Georgiev 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.