10 снимки от Чернобил, които ще ви оставят безмълвни

На 26 април 1986 г. в 1 часа и 23 минути четвърти реактор на съветската атомна електроцентрала „Чернобил“ експлодира, предизвиквайки най-мощната ядрена катастрофа в историята на човечеството. Последиците от този ужасяващ инцидент се усещат и до днес. Аварията оставя необитаеми повече от 150 хиляди кв. км около централата. Над 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

Вероятно много се питат как изглежда районът около централата, сега, повече от 30 години, след аварията. Руският фотограф Владимир Мигютин се впуска в чернобилската забранена зона, въоръжен с фотоапарат, за да открехне завесата над това забравено от Бога място. Самият той признава, че е изненадан от видяното – хората може и да са напуснали радиоактивната зона, но животът там продължава – животните са си там, природата се възражда.

Фотографът използва инфрачервен филтър, който успява да улови незабележими за човешкото око елементи от общата картина, отделно така успява да внесе допълнителна, особена сюрреалистичност на снимките от това, така или иначе особено кътче от земното кълбо.

1. Монументалната пътека с имената на евакуираните селища от двете страни

2. Блъскащи колички в изоставен увеселителен парк в Припят

3. Призрачният град – Припят, Украйна

4. Басейн „Азур“ в забранената зона, Припят, Украйна

5. „Кофата“ на багер, разчиствал останките от авариралия реактор

6. Езеро в забранената чернобилска зона

7. Пиано в концертната зала на изоставения Припят

8. Спортна зала в Припят, Украйна

9. Емблематичното виенско колело на увеселителния парк в Припят, Украйна

10. Симон – приятелски настроена и доверчива лисица, която очаква „почерпка“ от малцината посетители на забранената зона в Чернобил

източник: svetovnizagadki.com

Вижте още:

Вижте Фукушима 10 години след трагедията

За първи път в историята: Дрон влезе под саркофага на АЕЦ Чернобил (видео)

Изоставеното летище на Никозия – по-зловещо и от „Чернобил“ ВИДЕО

Забравената история на Българския Припят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.