10-те най-скъпи материала в света

Ако някой ви попита кои са най-скъпите материали в света, най-вероятно на прима виста отговорът ви ще бъде злато, платина и диаманти. И така със сигурност ще бъдете далеч от върха на ценовата класация по темата.

Платината например е едва на номер 9, а златото се нарежда на позиция по-напред. Диамантите пък са трети, но цената им е далеч от лидера в подреждането.

100 трилиона долара. Толкова струва само 1 грам от победителя. А кой е той?

Ето списъка с 10-те най-скъпи матерала в света, който сайта SomeInterestingFacts състави.

10. Родий

1

Той помага да защитим въздуха, който дишаме

Цена: 37 долара за грам

Родият със своята способност да увеличава твърдостта на различни материали е нещо като метал-чудо. Ценен е както за производителите на стъкла, така и в автомобилната индустрия, където се използва широко в каталитичните конвертори (катализатори). Той помага вредните замърсители да се превърнат в нетоксични газове, като азот и въглероден двуокис.

9. Платина

2

Редкият благороден метал се използва широко в оборудване за лаборатории

Цена: 51 долара за грам

Всяка година доставчиците успяват да извлекат едва няколкостотин тона от този много скъп и полезен материал. Благородният метал има изключително висока устойчивост, което го прави издръжлив на корозия и повечето химикали, дори и при високи температури. Именно заради това, платината се използва като катализатор, в лабораторната, медицинската и зъболекарската техника.

8. Злато

Morkadis

злато

Спасението на инвеститорите

Цена: 55 долара за грам

Във финансови кризи този безценен метал се превръща в желана инвестиция, което покачва, така или иначе високата му цена. Той се използва широко за индустриални цели, също и в бижутерията. Повече от 188,800 тона вече са извадени от земята оставяйки още 56,000 тона недобити.

7. Хелий-3

3

Запасите от редкия изотоп намаляват

Цена: 2000 долара за грам

Хелий-3 се случва, когато радиоактивния тритий се разпада. Той е особено интересен за учените, заради потенциала му да бъде енергиен източник. За жалост хелий-3 се открива на Земята много рядко. От 1989 година НАСА изучават възможността да извличат този газ от повърхността на луната, където той се създава от слънчев вятър.

6. Червен Берил (Биксбит)

4

Този рядък червен кристал се произвежда в Америка

Цена: 10 000 долара за грам

Червеният берил е толкова рядък, че се открива само на няколко места по света, основно в мини в щата Юта и Ню Мексико. Твърдият кристал, който се използва в правенето на бижута е малко по-мек от диаманта, но много по-рядък. Берилите са група минерали, които са безцветни в чистата си форма, но придобиват цвят, когато съдържат примеси. Въпреки че по-често оцветяването на кристалите е в синьо или зелено, както е при смарагдите и аквамарините, редкият червен берил, дължи отличителният си цвят на желязото, хрома, калция и магнезия.

5. Плутоний

5

Има и добра страна

Цена: 10 900 долара за грам

Радиоактивният плутоний може да има лоша слава, но е незаменим за учените. Неговата най-известна употреба е в горивни пръти за ядрени реактори, но той осигурява и гориво за сателити, които се нуждаят от ефикасен енергиен източник, когато пътуват на дълги разстояния. Плутониеви батерии зареждат с енергия и Вояджър 1 – автоматичния космически апарат, който е пътувал най-далеч през нашата Слънчева система. С тяхна помощ той може да продължи пътуването си до 2025.

4. Тритий

6

Избухлив изотоп, който кара часовника ти да свети

Цена: 30 000 долара за грам

Ако стрелките на часовника ти светят в тъмното, притежаваш миниатюрно количество радиоактивен изотоп тритиум. Тритият е супертежкък вид водород, произвеждан в ядрени реактори, който е и основен елемент във водородните бомби. Но няма нужда да изхвърляш часовника си, защото бета-лъчите на този елемент са твърде слаби, за да проникнат в човешката кожа. Тритият е опасен за здравето само, ако се вдиша или погълне.

3. Диамант

диамант

Най-твърдият материал на Земята

Цена: 210 000 долара за грам

Твърдостта на минерала се измерва по скалата на Моос. Диамантът с 10 точки е на върха на скалата. Създаден от огромното налягане във вътрешността на Земята диамантът е най-твърдият материал на Земята и съвсем не е толкова рядък. Неговата издръжливост го прави особено подходящ за индустриална употреба, за която отиват и 70 процента от всички диаманти по света, в зъболекарски инструменти и ултрафини триони. Цената на диамантите се определя по системата „Четири C” – цвят (color), чистота (clarity), шлифовка (cut) и тежест в карати (carats). Големи, абсолютно чисти диаманти, обикновено са и най-скъпите, защото са много по-редки.

2. Калифорний

7

Радиоактивният елемент открива злато в космоса

Цена: 27 милиона долара за грам

Калифорният (с атомен номер 98) е произведен от човека елемент, създаден, когато учените облъчват химичния елемент кюрий с алфа частици – резултатът е радиоактивен материал. Има 10 познати варианта или изотопи, които лекуват някои форми на рак и също отчитат съществуването на сребро, злато и петрол. Въпреки че Калифорният се прави на Земята, някои звезди, които избухват като супер-нови, могат да го произвеждат в космоса.

1. Антиматерия

антиматерия

Ускорител на частици създава суперматерия

Цена: 100 трилиона долара за грам

Антиматерията – в същината си огледална на съществуващата материя – е изключително трудна за направа. Физиците могат да я създават само в най-големият ускорител на елементарни частици – Големият aдронен колайдер, близо до Женева, Швейцария. Досега, една билионна от грама на изключително рядката материя може да бъде направена за една година. Тя е толкова малко, че потенциалните ѝ употреби са все още неизследвани. Една от сферите, в които може да бъде използвана е лечение на ракови заболявания. Изследователи са открили, че антиматерията унищожава клетките на болестта, но идеята за широка употреба е все още далеч в бъдещето.

инфо: 10te.bg

Вижте още: 

НАЙ-СКЪПИТЕ ТЕЧНОСТИ В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Bor 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.