10 характеристики, които не сте подозирали, че сте наследили от родителите си

родители

Може да имате кафяви очи като майка си или дълги крака като баща си. Подобни неща са невероятни, като се замислим: наследили сме толкова физически черти от родителите си – но има още по-изненадващи неща, които може да сме взели от тях.

Нека видим…

1. Високите нива на холестерол

Много хора вярват, че високите нива на холестерол са свързани с това, което ядем. Ако искате да живеете дълъг и щастлив живот, трябва да ядете зеленчуци и плодове и да спортувате – така се смята обикновено.

Но понякога високите нива на холестерол зависят не от начина на живот, а от гените. Около един на 500 души имат специфичва генетична мутация, която води до натрупване на холестерол в кръвта. Хората имат високи нива на това вещество в кръвта дори да ядат само зеленчуци.

2. Мъжкият тип оплешивяване се предава по майчина линия

Един от гените, които играят роля в оплешивяването се намира в Х хромозомите. Мъжете ги наследяват от майките. Но не бързайте да я обвинявате за оредавящата коса. Има и други гени, които играят роля тук, включително и тези, които сте наследили от баща си. Факторите на средата също играят роля.

3. Успеха в училище

Когато майката се кара на детето за двойките в училище, тя често ще подчертае колко добра ученичка е била тя като малка – и в някакъв смисъл има право. 55 процента от добрия успех в училище се дължи на генетиката, убедени са учени. Хиляди гени са директно отговорни за това колко добре се справяте в училище. Ако родителите ви са постигнали големи успехи в образованието, имате страхотен потенциал.

4. Любовта към кафето

Пиете ли много кафе? Вината може да се крие в гените ви. Учени са провели сравнително изследване на хора, които не могат да живеят без кафе и такива, които могат. Оказва се, че втората група има определен набор от гени, което означава, че те абсорбират кофеина по-бавно. Това означава, че те не усещат определена нужда да пият кафе, за да получат прилив на енергия.

5. Диабет

Диабетът Тип 2 обикновено се развива при възрастните хора. Но понякога се случва при децата и юношите, които водят активен начин на живот. Това е резултат от генетична мутация, въпреки че непълноценното хранене също може да играе роля.

6. Далтонизъм

Morkadis

Неспособността за различаване на определени цветове е нещо, което човек обикновено наследява генетично. Обикновено генът, който отключва това, се предава от майките на синовете. Далтонизмът е характерен предимно за мъжете. Това че дължи на факта, че при техния генетичен строеж дефектът в една единствена Х хромозома от майката няма с какво да се компенсира, докато жените имат „резервна“ Х хромозома от бащите си.

7. Непоносимост към лактозата

Може да звучи изненадващо, но 65 процента от възрастните имат понижена способност да обработват лактозата (млечната захар). Един определен ген отговаря за това. Когато детето е съвсем малко и още се нуждае от майчиното мляко, за да оцелее, организмът му произвежда ензим за храносмилане на лактозата. С възрастта тази способност отпада. Само част от хората притежават ген, който им дава възможност да храносмилат млякото ефективно и без проблем на всяка една възраст.

8. Шофьорските умения

Това, което много от нас дълго време сме подозирали, е потвърдено от учените: не всеки роден шофьор. Може да научите правилата на пътя и да вземете книжка, но ако имате специфични гени, които се отразяват върху способността да се ориентирате, скоростта на реакциите ви или паметта ви, тогава може би не е добра идея да заставате зад волана. Има по-голям риск да се разсеете, докато шофирате и следователно рискът от произшествия е по-голям. Учените смятат, че тези гени се срещат при около 30 процента от населението.

9. Късогледството

Вероятността човек да развие късогледство се наследява. Ако и двамата родители са имали този проблем, рискът детето да го развие е около 50 процента.

Въпреки това, учените са убедени, че те можем да припишем всичко тук на генетиката. Тези, които прекарват по-малко време пред компютърния екран и избягват да напрягат очите си е по-малко вероятно да страдат от късогледство.

10. Популярността

Може да звучи невероятно, но тайната на популярността може да се крие в гените. Учени от Харвардския университет са стигнали до това заключение след дълги години щателно проучване.

Те са убедени, че в зората на човешкото съществуване тези, които са притежавали ценна информация за източниците на храна или опасност са били в центъра на вниманието на дадена социална група. Тези хора са предали гените си на своите наследници.

Хората, които са наследили тези гени, са популярни сред връстниците си и хората ги търсят за приятели. Как се е случило това? Очакваме бъдещите изследвания да разберат.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

9 известни личности, чиито прародители ще ви изненадат

Как родителите намаляват интелигентността на децата

Обвинявайте родителите си за следните 10 психологически проблема

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

Детето е учителят и кармата на родителите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.