10 цветя и мястото им в народните вярвания

 

От векове българите вярват и използват силата на билките и цветята. Цвете се дава за здраве, за обич, за хубост, за дълголетие, за радост. Пролетните цветя са носители на специална позитивна енергия в българската традиция.

Момите вплитали във венци не само цветя, но и пожелания, вярвания за сбъдване на мечти, преклонение към красотата на природата.

Върбата е сред най-използваните в народните традиции растение. С върбова клонка се препасвали момите и невестите на Гергьовден, за да бъдат здрави.

На Лазаровден също се берат върбови клонки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница или Връбница.  В българската фолклорна традиция са преплетени елементи от езическите ритуали и християнската религиозна система.

1. Босилек

босилек

С босилека са свързани много поверия и легенди. Той е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Често китка босилек се носи на родилката заради вярването, че гони злите сили и болестите, пречиства и оздравява.

2. Невен

невен

Невенът се носи от момите и невестите за да не ги напакостят змейове и самодиви. Предпазва от лоши мисли.

3. Здравец

здравец

Здравецът е символ и на спокойствието и хармонията. Символ на здраве, възпят в не една народна песен. Присъства в повечето празнични ритуали: раждане, изпращане на път, посрещане на булка, годежи и сватби.

4. Иглика

Morkadis

иглика

Игликата  пази от лоши очи и магии. Тя е символ на чистотата и обичта между младите хора, на пролетта и надеждата. В народните традиции китка сплетена от иглика изпълнявала ролята на амулет.

5. Божур

божур

Божурът е почитано моминско цвете, пазител на доброто. Според народните обичаи предпазва от лоши мисли и погледи, от злини и уроки, от магии. Подарява се за здраве, красота и дълголетие.

6. Трендафил, Ружа

трендафил

Трендафилът се кичи за хубост, младост и радост. Носи се и се подарява при раждане, кръщене,сватба, годеж и др.

7. Омайниче

омайнче

В народните вярвания Омайничето се почита като билката, която омайва човека в несвястна любов.

8. Перуника

перуника

Според народните поверия, която мома има китка от перуника, тя омагьосва всички момци.

9. Тинтява

Spring Gentian {Gentiana verna subsp. verna}

В традиционните вярвания Тинтявата има много голяма магическа сила за раздяла.

10. Разковниче

разковниче

В народната митология Разковничето има положителна магическа сила и пред него се отварят железни врати и тежки ключове. Носи любов, щастие и късмет на този, който го открие. Веднъж откъснато, не бива да се пречупва, за да не изгуби магическата си сила.

Вижте още: 

Лечебни рецепти от старите български книги

инфо: http://lifebg.net/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.