10 удивителни оптични илюзии

Дори когато разберем как действат, не спират да ни изумяват и объркват. Ето няколко класически примера, които си играят с особеностите на нашето възприятие.

1. „Стената на кафенето“

1

Открита е д-р Ричард Грегъри, който обърнал внимание на странния начин, по който били наредени плочките на стената на едно кафене в Бристол. Хоризонталните линии изглеждат изкривени, въпреки че са прави и успоредни.

2. Спиралата на Фрейзър

2

Тази илюзия е описана за пръв път от британския психолог Джеймс Фрейзър през 1908 г. Изглежда като спирала – а представлява серия от напълно завършени концентрични окръжности.

3. Решетката на Херман

3

Където се кръстосват линиите на решетката, виждаме „призрачни“ черни точки. Когато се опитаме да фокусираме някоя – тя изчезва. Тази оптична илюзия е открита в края на ХІХ век от немския физиолог Лудимар Херман.

4. Въртящи се змии

4

Автор на тази илюзия е професорът по психология Акийоши Китаока. Съчетанието на цветовете и формите създава измамната представа за движение.


5. Илюзия на Джастроу

5

Morkadis

Двете фигури са еднакви, въпреки че долната изглежда по-голяма.

6. Кубът на Некер

6

Съвсем обикновен куб, съствен от успоредни линии. Незапълнената рамка позволява непрекъснато да сменяме ракурса, в който го виждаме.

7. Невъзможен куб

7

Тази илюзия се гради върху предходната. Освен това  играе със склонността ни да възприемаме двуизмерните обекти като триизмерни.

8. Още един невъзможен предмет

8

9. Илюзия за движение

9

10. „Енигма“

10

Създадена през 1981 година от художника Исая Левиант, картината дълго време удивлява учените с ефектите си. Ще забележите, след като се взрете в центъра й, че линиите започват да трептят, а кръговете – да се движат. Според някои наблюдатели те променят и цвета си. През 2008 г. учени от неврологичния институт Бароу във Феникс, Аризона, устоновяват, че голяма част от действието й се дължи на т. нар. „микросакади“ – неволни кратки движения на очите.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

8 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
    • Анонимен 10 години ago
  2. Анонимен 10 години ago
  3. Мая 10 години ago
  4. YoYo 10 години ago
  5. Анонимен 10 години ago
  6. Анонимен 10 години ago
  7. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.