11 отровни растения, които е по-добре да не доближавате

Когато сте в природата, винаги има шанс да попаднете на отровни растения. Докато възрастните е много вероятно да подминат, децата може да пострадат от любопитството си.

Много отровни растения се отглеждат и за декорация – може да ги откриете както в природата, така и в градините и саксиите. Bright Side ни запознава с някои от тях.

1. Лютиче

2

Къде се среща: В умерените зони на Северното полукълбо. Предпочита влажни местности и блата.

Някои от разновидностите му са отровни.

Защо е опасно: Някои разновидности съдържат каустичен сок, който може да остави мехури по кожата. При контакт с лигавиците може да предизвика кашлица и спазми на ларинкса. Ако влезе в очите, може да причини временна слепота.

2. Воняща цикута

3

Научно наименование: Scientific name: Cicuta virosa

Къде се среща: В Европа, Азия и Северна Америка. Расте на влажни места като блата и речни корита.

Мирише на моркови, но не се оставяйте да ви подведе – това е едно от най-отровните растения на земята. Трудно е да се различи от сродниците си. За всеки случай е най-добре да не се доближавате до подобно изглеждащи растения, растящи на влажни места.

Защо е опасно: Симптомите на отравяне включват гадене, гърчове и сърдечна недостатъчност. Може дори да причини смърт. 100 – 200 грама от корените му са достатъчни, за да убият крава.

3. Зокум

4

Morkadis

Научно наинование: Nerium

Къде се среща: В тропични и субтропични райони. Използва се често в ландшафтния дизайн и се отглежда като декоративно растение по цял свят.

Това коварно растение ни призвлича с аромата и красивите си розови или бели цветове.

Защо е опасно: Той съдържа сърдечни гликозиди, които могат да променят сърдечната Ви честота и да причинят гадене, главоболие, слабост и дори смърт. Според една легенда, войниците на Наполеон веднъж направили огън, използвайки клони от олеандър, и пекли на него месо. На сутринта някои от тях не се събудили.

4. Бъз или бъзак

5

Научно наименование: Sambucus

Къде се среща: умерените зони на Северното полукълбо и Австралия.

Родът включва няколко вида, сред които черен бъз, червен бъз и бъзак. Някои разновидности са отровни или имат отровни двойници. Ако се докоснете до тях, по-добре да измиете ръцете си. Зрелите плодове на черния бъз са напълно безопасни и се използват за приготвяне на напитки и пайове. Преди да узреят обаче, са отровни.

Защо е опасно: Причинява главоболие, слабост, болки в корема и понякога припадъци. Сърдечна или респираторна недостатъчност също са възможни.

5. Самакитка

6

Научно наименование: Aconitum

Къде се среща: В Европа, Азия и Северна Америка. Заради красивите му лилави, сини и жълти цветове се отглежда за декоративни цели. Растението е високо и привлича вниманието.

В древността са го използвали за отравяне на стрели. Дори пчелите могат да се отровят, ако събират полен от самакитка.

Защо е опасно: Изключително отровно растение. Причинява сърдечна аритмия, скованост, замъглено зрение и смърт.

Когато сте в природата, винаги има шанс да попаднете на отровни растения. Докато възрастните е много вероятно да подминат, децата може да пострадат от любопитството си.

Много отровни растения се отглеждат и за декорация – може да ги откриете както в природата, така и в градините и саксиите. Bright Side ни запознава с някои от тях.

6. Татул

7

Научно наименование: Datura stramonium

Къде се среща: В Северна и Централна Америка, Европа и южните части на азиатска Русия.

Татулът прилича на картоф или домат, което не е изненадващо, защото е близък техен роднина. То е незабележимо растение с трънливи шушулки и черни семена. Белите му цветове имат силен аромат.

Защо е опасно: Съдържа алкалоиди, които причиняват сърцебиене, дезориентация и делириум. В тежки случаи са възможни кома и смърт. Шаманите на много народи са ги използвали в ритуалите си.

7. Хераклеум

8

Научно наименование: Heracleum

Къде се среща: В умерените райони на Евразия. Един вид расте в Северна Америка.

Гигантско и впечатляващо растение, но е добре да не се снимате до него.

Защо е опасно: Някои видове съдържат фуранокумарини, които причиняват болезнени мехури под слънчева светлина. Ако на ръката ви попадне сок от него, измийте я и пазете от слънчева светлина около 2 дни.

9. Ревен

9

Научно наименование: Rheum rhabarbarum

Къде се среща: култивиран в Европа, Русия и САЩ.

На много места ревенът се използва за приготвяне на пайове, салати и сосове. Някои дори обичат да хапват суровите стъбла.

Защо е опасно: Не всеки знае, че листата и корена на това растение не трябва да се консумират, защото съдържат голямо количество оксалова киселина. Тя може да причини изгаряния в гърлото и очите, камъни в бъбреците, гадене и диария.

8. Млечка

10

Научно наименование: Euphorbia

Къде се среща: Навсякъде. По дворовете и в домовете включително.

Огромен брой видове принадлежат към рода Euphorbia. Те често са много различни: някои изглеждат като кактуси, други като цветя. Научете децата си да не докосват непознати растения, дори да растат в саксии.

Защо е опасно: Сокът оставя мехури, по-късно придружени от неразположение, отоци и треска.

10. Беладона

2

Научно наименование: Atropa belladonna

Къде се среща: В Северна Африка, Европа, Южна Русия, Мала Азия и части от Северна Америка.

Беладоната изглежда като храст с черни плодове и розови цветя. Той съдържа атропин, алкалоид, предизвикващ разширяване на зениците. В древността и през Средновековието капките беладона се използвали, за да направят очите по-привлекателни. Понастоящем подобни капки се използват при очни операции.

Защо е опасно: Лекото отравяне води до сърцебиене, сухота и парене в устата. Тежкото отравяне води до пълна загуба на ориентация, спазми и дори смърт.

11. Рицин

3

Научно наименование: Ricinus communis

Къде се среща: В тропическите, субтропичните и умерените зони. Поради необичайния си вид, той се отглежда като декоративно растение.

Не е изненадващо, че рициновите зърна се използват за производство на рициново масло. Но не се безпокойте: топлинната обработка унищожава всички токсини.

Защо е опасно: Съдържа токсичните съединения рицин и рицинин. Семената са особено смъртоносни: ако човек изяде 4-7 от тях, може да умре. По-малките дози причиняват непоправими вреди на здравето, тъй като рицинът разрушава тъканите на тялото.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

9 невероятни факта за растенията

28 000 растения имат приложение в медицината

Най-отровните растения на планетата

Топлокръвните растения

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.