11 мумии и техните истории

1. Крещящата мумия от Гуанахуато

а1

Музеят на мумиите в Мексико е един от най-странните и най-страшнатe в света. Tам са събрани 111 мумии, които са естествено мумифицирани тела на хора, повечето от които са починали през втората половина на XIX век и първата половина на XX век и погребани в местното гробище. Изкривените изражения на лицата на някои мумии показват, че те са били погребвани живи.
В края на XIX – началото на XX век , тези мумии започват да привличат туристи и гробищните работници започват да събират такса за посещение на помещенията, където те се съхраняват. Официално, за година на откриване на Музея на мумиите в Гуанахуато се смята 1969 г., когато мумиите биват изложени на показ. Сега музеят се посещава ежегодно от хиляди туристи.

2. Мумия на момиченце от Гренландия

а2

Близо до гренландското селища Килаитксток, което се намира на западния бряг на най-големия остров в света, през 1972 г. е открито цяло семейство, мумифицирано от студените температури. Девет са добре запазените тела на хора, които загиват в Гренландия по времето на Средновековието.
Отритото тяло на дете, страдащо от синдром на Даун, изглежда като някаква кукла и неминуемо привлича вниманието на посетителите на Националния музей на Гренландия в Нуук.

3. Мумията на Розалия Ломбардо

а3

В гробницата на Палермо е изложен труп на 2-годишно момиченце, което е починало през 1920 година, но все още изглежда като живо. Детето се казва Розалия Ломбардо и е починало от инфекциозно заболяване. Баща й обаче бил много богат италианец и платил на лекуващия лекар Алфредо Салафия да опита да запази тялото на дъщеричката му, без да се разложи. И докторът успял. Той направил коктейл, който днешните учени разгадали. Доктор Салафия вкарал в артериите на момичето цинк, глицерин и формалин, както и няколко други вещества. Това дало резултат и трупът на Розалия така и не започнал да се разлага, а родителите и били щастливи, че могат да виждат своето дете, когато си пожелаят, тъй като го погребали в стъклен ковчег.

4. Хуанита от Перуанските Анди

а1

За да умилостивят боговете, древните инки са им принасяли човешки жертви. Най-често това били деца. Много от жертвите са мумифицирани от климатичните условия – в последните 20 години на височина над 5000 м на 30 връха в Андите са открити над 150 ритуални места на инките. Замразена мумия на момиче, принесено в жертва от инките преди 500 години, се е запазила непокътната в Андите. Когато е било убито, момичето е било на 15 години.
Тъй като мумията на момичето е престояла пет века високо в планините, тя не се е повлияла от времето. Момичето, известно като планинската девица сред археолозите, е било подготвяно за жертвоприношението една година.

5. Мумията на Рамзес II

а2

Рамзес II ( Рамзес Велики ) , който умира през 1213 г. пр. Хр е един от най-известните египетски фараони . Смята се, че той е бил владетел на Египет по време на похода на Мойсей. Една от отличителните черти на тази мумия е наличието на червена коса, символизираща връзката с бог Сет – покровител на императорската власт.

Morkadis

6.  Леденият човек

а3

Една от най-прочутите мумии в света е изключително зловеща – тя принадлежи на така наречения „леден” човек, когото археолозите кръстили Отци. Тя се намира в археологическия музей в италианския град Болцано.
Тялото на мъжа, който е живял на планетата ни преди повече от пет хиляди години, е намерено през 1991 година от немски туристи. То било открито в ледовете на границата на италианските и швейцарските Алпи.
Върху мумията на ледения човек Отци прекрасно се запазили фрагменти от облеклото му, тъй като те били неподвластни на разрухата на времето, оковани в студената прегръдка на ледените буци.

7. Момичето от Иде

а1

Момичето от Иде – мумия на тийнейджърка намерена на 12-ти май 1897 в блато близо до село Yde в Холандия. Тялото било увито в пелерина. Твърди се, че е била екзекутирана за престъпление или принесена в жертва.
Резултати от различни изследвания, проведени през 1992 г. показват, че тя е починала на възраст около 16 години.
Компютърна томография е установила, че докато е била жива тя е имала изкривяване на гръбначния стълб.

8. Мъжът от Рендсвюрен 

а2

Мъжът от Рендсвюрен, също принадлежи към така наречените „Хората от блатата“. Починал е не далеч от немския град Кил през 1871 година. Възрастта му е между 40 и 50 години, а резултатите от изследвания показват, че той е починал от удар на главата.

9. Мумията на Сети I

а3

Сети I (още наричан Сетос I) е фараон от XIX династия на Древен Египет, син на Рамзес I и кралица Ситре. Като повечето фараони Сети има много имена. Името Сети означава „от Сет“, т.е. той е бил осветен от бог Сет. При възкачването си на престола той възприема името Менмаатре, означаващо „безкрайна е справедливостта на Ра“.  Като всички останали дати относно Древен Египет и тези на царуването му са неясни, като според някои то е продължило от 1294 г.пр.н.е. до 1279 г.пр.н.е.

10. Алтайската принцеса

a1

В Алтай е намерено мумифицирано тяло на млада жена. Мумията, която имала татуировки на ръцете, е известна като Алтайската принцеса.

Приблизителната възраст на тялото е около 2500 години, но обстоятелствата около вероятната причина за смъртта са неясни. В гробницата, освен тялото на принцесата, чиято смърт е настъпила на 25-годишна възраст, са открити и останките на шест коня. Този факт свидетелства за високия социален статус на жената. Сред частите от дрехите й е открит и червен пояс – древен воински символ, а в ръката на принцесата имало клонче – символ на божественост или духовност. След започване на разкопките и изнасянето на мумията от гробницата, броят на бурите и пожарите в региона, драстично се е повишил. А и малко след самото изнасяне на тялото районът бил разтърсен от силно земетресение.

11. 500-годишна мумия

a2

Останките на 15-годишното момиче, които са от преди 500 години, са толкова запазени, че девойката изглежда като жива.
Установено е, че момичето е индиански произход и е пожертвана, според традицията на инките. Младата девойка е била избрана да отиде при боговете и се е превърнала в жертва на древната религия. Учените твърдят, че органите на момичето са до такава степен запазени, че можело да се предположи, че тя е починала само до преди няколко седмици.

Вижте още: 

Проклятието на Ледения човек

инфо: http://www.sofiautre.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.