14 особености, чрез които японците забелязват чужденците наоколо

Япония има една от най-сложните системи от социални конвенции и правила на поведение. Неопитен турист, посещаващ страната за пръв път, лесно може да обърка нещо, пише ponichka.com Поради незначителни на пръв поглед грешки, местните лесно откриват чужденци в тълпата. За щастие японците са много толерантни към туристите, които несъзнателно нарушават правилата за благоприличие, но все пак, едва ли някой иска да се изложи в чужда държава, така че е по-добре да знаете някои нюанси.

1. Чужденците не следят за стойката си

Японците лесно могат да познаят чужденец по стойката му. Местните отбелязват, че много туристи се характеризират с така наречения „котешки гръб“, с други думи, обичайното прегърбване.

Японците са много чувствителни към стойката и й обръщат много внимание.

2. Японците използват парфюм по-рядко

Местните жители са много чувствителни към миризми, така че вносните парфюми често им се струват твърде тежки. Според основателя на парфюмериен бутик Франко Райт японците дори могат да възприемат подобни аромати като обидни. Най-добрият парфюм за местните е липсата му.

Пазарът на парфюми в Япония е сравнително малък и няма много аромати в козметичните магазини. Местните марки произвеждат парфюми с аромат на чистота – измито тяло и коса, изпрано бельо.

3. В Япония не е обичайно да показвате раменете си

Да не говорим за деколтето. Японките, особено възрастните, се обличат много консервативно и дори в горещо време се опитват да покрият раменете и корема си. За да се предпазят от слънцето, те често носят чадъри и дълги ръкавици. Туристките, които ходят с отворени дрехи, могат да изненадат местните.

Младите японки обаче често пренебрегват това правило. Те също така обичат къси поли и къси панталони, дори през зимата.

4. Обувките трябва да се свалят дори в обществена тоалетна

Morkadis

Не е обичайно да се влиза в японските домове с обувки от улицата. За нашите сънародници това не е изненадващо, но американците и европейците трябва да свикнат.

Това правило се свързва с японските идеи за чистота. Те разделят околното пространство на “чисти” и “мръсни” зони. Цялата къща, с изключение на тоалетната, се счита за „чисто“ място. А за „мръсната“ зона в тоалетната японците са измислили специални чехли (в края на краищата гостът не би обул обувки от входната врата до тоалетната).

Чехлите на прага на тоалетната могат да се видят както в частни домове, така и в ресторанти и хотели. Това е много практично: така може да се разбере дали тоалетната е свободна.

5. В Япония е обичайно да се крият татуировките

В Япония татуировките не са толкова разпространени, колкото в останалия свят. Хората, които ги имат, ги прикриват с дрехи или специални гримове и еластични бинтове, когато отиват на работа или на обществено място.

Татуировката може да усложни живота на туристите. Например, те няма да бъдат допуснати до басейн, спа център, фитнес зала или традиционна японска баня. Въпреки това, ако чуждестранен гост демонстрира татуировка на улицата, в метрото или в ресторант, той най-вероятно ще получи комплимент.

6. Японците не посягат да се здрависват, когато се срещнат

Много туристи в Япония попадат в капан, когато става въпрос за поздрав. Японците не одобряват близък телесен контакт, така че не трябва да докосвате, прегръщате или потупвате никого по рамото. Най-приемливият физически контакт е ръкостискане и тогава е по-добре да изчакате първо японците да посегнат. В противен случай е по-добре да се ограничите до поклон.

7. По-добре е да не вдигате предмети, които някой е изпуснал на улицата

Японците са изключително строги, когато става въпрос за намиране на изгубени предмети (например шалове, слънчеви очила, детски играчки). Несъзнателно туристът може да вземе предмета, за да се опита да идентифицира собственика му. Това не е приемливо. Максимално, което можете да направите, е да преместите елемента на по-видно място, така че собственикът да го открие по-лесно. Особено ценни предмети могат да бъдат занесени до най-близкото полицейско управление.

8. Не яжте и не пийте на обществени места

Не е толкова голямо нарушение, но все пак не е много прилично, особено ако продуктите са в опаковка. Японците са много чувствителни към чистотата, така че може да се притесняват, че “ядящият” ще забрави да почисти боклука след себе си.

Напоследък това правило, разбира се, вече не е толкова актуално и младите японци започнаха да си позволяват да хапват на крак, но го правят скромно и със сигурност не в претъпкан автобус.

9. Не можете да предложите мястото си в обществения транспорт

Може да изглежда странно, но японците по принцип не отстъпват място в метрото, автобусите и влаковете. Някои може дори да го намерят за обидно, защото като предложите мястото си, вие сякаш подчертавате слабостта на човека. Освен това във всеки вагон има специални седалки за възрастни хора и инвалиди.

10. Няма нужда да отваряте сами вратата на таксито

Когато се опитват да хванат такси по японски улици, туристите често не успяват. И това не е изненадващо, защото правилата тук са много различни от тези, с които сме свикнали. Когато спирате такси, трябва да вдигнете ръка не отстрани, а високо нагоре. И не докосвайте вратата на колата – водачът я отваря за пътника.

11. В Япония бакшишите не са обичайни

Това важи особено за ресторанти, кафенета, таксита и хотели. Японците вече знаят, че нивото на обслужване, което имат, е най-доброто и не очакват допълнително насърчаване. Напротив, те могат да го намерят за грубо. Просто трябва да им благодарите учтиво. Но служителите, които работят с туристи, които са свикнали да дават бакшиши, обикновено не отказват, но, разбира се, и не изискват.

Между другото, в Япония не е обичайно да подавате пари директно в ръцете. Преди да купите нещо, по-добре е предварително да поставите банкнотите в плик, а не да ги броите пред продавача. Ако нямате плик под ръка, ще ви помогне специалната тава, която се намира във всеки магазин.

12. Храненето в тишина не е обичайно

Японците предпочитат да се хранят във фонов шум. Ако турист влезе в празен и тих ресторант, домакинът веднага ще пусне телевизора или музиката. На чужденците, които са свикнали да се хранят сами със собствените си мисли, това може да изглежда странно. В крайна сметка в западната култура яденето в тишина се счита за проява на добри обноски.

13. В същото време японците не обичат шумните разговори

Много японци намират чужденците за твърде шумни, говорещи твърде силно и прекалено жестикулиращи. За да не бъдете възприемани като невъзпитан турист, не трябва например да говорите по телефона в претъпкан транспорт (само ако има малко пътници и тогава е по-добре да се обърнете).

Будувам до 7 сутринта, защото работя по различно часово време, но съм абсолютно тих и адекватен човек: не слушам музика, не гледам телевизионни предавания с голяма сила на звука, не правя йога в 3 сутринта. Но! Щом ставам да ползвам тоалетната през нощта, съседът започва да ми крещи през стената. Мисля, че проблемът е в японските строители и къщи, в които дори дълбокото дишане се чува.

14. В Япония не е обичайно публично да се демонстрира внимание към противоположния пол

В японската култура все още има известно разделение на половете. Приятелството между мъже и жени не е много често срещано, особено ако имате дългогодишен партньор.

Едно от най-шокиращото преживяване в Япония беше свързано с отношенията между мъжете и жените. Когато навършат 8–9 години, момчетата и момичетата започват да се срамуват от противоположния пол. Например във всяка хоби група или клуб мъжете и жените винаги седят от различни страни. И всеки опит на водещия от мъжки пол да разговаря с женската половина от публиката е посрещнат с кикот и шеги в стил: „Уау, какъв женкар“. Не вярват ли тук в приятелство между мъж и жена?
Бихте ли могли да спазвате японските правила за поведение? Кои обичаи на тази страна ви впечатлиха най-много?

източник: ponichka.com

Вижте още:

Котешките острови в Япония – да, те съществуват

Броят на самоубийства в Япония само за месец е по-голям от жертвите на COVID-19

9 неща, които можете да видите само в Япония

В Япония живеят над 80 хиляди столетници

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.