Биофизици откриха, че във вътрешността на живите клетки съществува гигантско електрическо поле

image002До съвсем скоро се считаше, че електромагнитното поле в живите клетки е локализирано върху мембраната им и отсъства от вътрешността на клетката. Изследователски екип от университета в Мичиган обаче, откри точно обратното. Резултатите от експериментът, ръководен от професор Роул Коупълман показват, че вътре в живите клетки електромагнитното поле е наистина огромно – над 15 милиона волта на метър. Това е електромагнитно поле е 1500 по-голямо от това, създавано от високоволтов далекопровод и милион и половина пъти по-голямо от това, което има в един средно-статистически дом. Механизмът, пораждащ полето, остава загадка и обясняването му най-вероятно ще създаде доста главоболия на биофизиците по света.

До скоро измерването на електромагнитното поле в плазмата на жива клетка беше практически невъзможно, но екипът на професор Коупълман е разработил нано-волтметър, който да може да се справи с тази задача. Всъщност става дума за бои, които променят цвета си от зелено към червено в зависимост от напрежението в средата, в която се намират.Ефектът се дължи на специалните свойства на нано-частиците, които ги изграждат. Когато тези бои бъдат вкарани в клетките, техния цвят може да  бъде използван за точното определяне на напрежението вътре в самата клетка.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Елена Гигова 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.