150 години е пределът на човешкия живот

pixabay.com

Мечтаем за време,  когато съвременната медицина ще помогне на хората да живеят далеч отвъд продължителността на живота, която познаваме днес. Но има ли горна граница на това, къде е пределът на биологично възможното? Според ново проучване максималната продължителност на човешкия живот достига до около 150-годишна възраст.

Изследването е посветено на биологичното стареене – колко бързо се влошава състоянието на телата ни и това може или не може да съответства на нашата хронологична възраст. Учените разработиха нов начин за интерпретация на колебанията в броя на различните видове кръвни клетки. Те откриха мярка, която нарекоха динамичен индикатор за състоянието на организма (DOSI).

С течение на времето устойчивостта на нашите тела бавно спада. Това е една от причините, поради които все по-дълго се възстановяваме от болести и наранявания, когато сме по-възрастни. Ако приемем, че можем да избегнем болести, бедствия и масови убийства в хода на нашия земен път, DOSI е надежден метод, който показва кога тази устойчивост би се изчерпала напълно, казват изследователите.

„Екстраполацията на тази тенденция предполага, че времето за възстановяване на DOSI и дисперсията едновременно ще се разминават в критична точка на възраст 120-150 години, съответстваща на пълна загуба на устойчивост“, обясняват изследователите.

Учените анализираха информация за броя на кръвните клетки при повече от половин милион души, взети от изследователски бази данни в Обединеното кралство, САЩ и Русия, както и различни данни от 4532 индивида, за да се измери скоростта на амортизация на телата на хората.

Новият анализ подкрепя предишни хипотези, базирани на различни научни трудове, в които се споменава максимална продължителност на живота от около 120-140 години.

Най-дълбоката старост, до която е достигал земен жител (документирано), е 122 години и 164 дни – французойката Жана Калмент. Учените твърдят, че без някои доста радикални промени в телата ни на базисно ниво, би било трудно да се получи рязък скок в продължителността на човешкия живот в крехките ни форми, твърде податливи и на влиянието на околната среда.
Изследването е публикувано в Nature Communications.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Историята на Саша Мъжкараната, която години наред се преструвала на мъж, за да кара танк

Защо сърцето на Шопен стои в буркан повече от 150 години

Невероятната история на човека, живял 256 години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.