36 невероятни факта, които звучат като лъжа, но са истина

2

Независимо на колко години сме, светът, в който живеем е изпълнен с невероятни неща и явления, които все още не са ни известни. Човек просто няма как да знае всичко.

Затова решихме да ви представим колекция от изумителни факти, с които определено си струва да се запознаете.

Биология

Съществува почти стопроцентова вероятност, в чашата с вода, от която отпивате в момента да има поне една водна молекула, която някога е преминала през тялото на някой динозавър.

Колибрито е единствената птица, която умее да лети назад.

Бактериите, които живеят в тялото ви, са около десет пъти повече от броя на клетките, които изграждат тези бактерии.

Пръстовите отпечатъци на коалата са напълно неразличими от човешките пръстови отпечатъци, дори и ако са разглеждани под електронен микроскоп.

Бавноходката (известна още и като „водна мечка“) е най-издържливото същество на планетата. Тя може да оцелее в екстремни условия, като например изключителни ниски температури, изключително високи температури (в които водата достига и преминава точката си на кипене), радиация и дори условията на вакум в космоса.

Времевата разлика между периодите, в които са живели тиранозаврите и стегозаврите е по-голяма от времето, което дели ерата на тиранозаврите и съвремието.

Земните червеи имат цели пет сърца.

Сърцето на синия кит е толкова голямо, че човешко дете би могло свободно да плува през артериите му.

Човешкото ДНК има 50% сходство с ДНК-то на бананите.

Медът е единствената храна, която никога не може да се развали. И като казваме, че не може да се развали нямаме предвид, че може да го съхраните за година или две. Имаме предвид, че може да го съхраните… завинаги.

Физика

Morkadis

От момента, в който Плутон е бил открит, до момента, в който е изгубил статуса си на планета, това небесно тяло не е успяло да направи и една пълна обиколка около Слънцето.

Един ден на планетата Венера трае по-дълго отколкото цяла една година.

На една от луните на Сатурн – Титан, гравитацията е толкова слаба, а атмосферата толкова плътна, че ако имахте малки крила вместо длани на ръцете си, то щяхте с лекота да можете да летите.

В една чаша вода има повече молекули, отколкото чаши вода има във всичките океани на Земята събрани заедно.

На Сатурн и Юпитер буквално валят диаманти.

Ако си представите, че Слънцето представлява една човешка клетка, то нашата галактика – Млечният път, би била с размерите на САЩ.

На теория, ако изкопаете вертикален тунел от едната до другата страна на Земята и минете по него, ще се окажете от другата страна на планетата за около 42 минути. Това ще се случи ако, все пак успеете да преживеете подобно пътуване.

География и история

От космоса все още ясно може да се види границата между Източна и Западна Германия (през нощта). Това е така, защото в двете части на страната все още се използват различни видове електрически крушки.

Площта на Русия е по-голяма от общата площ на Плутон.

Клеопатра е живяла по-близо до времето, в което се е осъществило първото кацане на Луната отколкото до времето, в което са били построени египетските пирамиди.

На връх Еверест има обхват на мобилните оператори.

14 години преди първото (и за съжаление – последно) плаване на кораба Титаник е бил написан разказ, в който ставало дума за кораб със същото име, който потънал при изключително подобни обстоятелства.

Така и няма да разберем със сигурност кой е изобретил пожарогасителя, защото патента за него бил унищожен при възникнал пожар в патентното бюро на Вашингтон през 1836 година.

На Нийл Армстронг му се наложило да попълни имиграционна форма след като се завърнал на родна земя в САЩ след кацането си на Луната.

Френският език е бил официален език в Англия в продължение на над 600 години.

Лудият римски император Калигула някога обявил война на бога на Морето – Посейдон. Калигула наредил на войниците си да започнат да се прицелват напосоки, хвърляйки копията си в морските води.

Днес, на всеки две минути правим повече снимки отколкото цялото човечество е успяло да направи през 19 век.

Когато е било основано филмовото студио Warner Brothers, Османската империя все още е съществувала.

Културата и животът по принцип

Стивън Спилбърг прекъснал обучението си в колежа през 1968 година. Той подновил следването си (и го завършил) чак през 2002 година, като по този начин искал да засвидетелства благодарността си към своите родители, които му били предоставили възможността да получи по-висока степен на образование.

Едно по-задълбочено изследване на препратките и линковете в почти всяка статия в Wikipedia рано или късно ще ви доведе до страницата на философията.

Едно кенче обикновена Coca Cola потъва във вода, докато едно кенче Coca Cola Light – не.

Един от всеки десет жители на Исландия ще напише и публикува книга поне веднъж в живота си.

99% от енергията, която консумира една микровълнова печка е използвана по време на режим Standby, а не по време на същинския процес на стоплянето на храните и напитките.

Знамето на Норвегия е вплело в себе си знамената на други шест държави – тези на Индонезия, Финландия, Холандия, Тайланд, Полша и Франция.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.