5 места, от които можете да се насладите на магическото полярно сияние

сияниеЕдин от най-прекрасните природни феномени, наречен полярно сияние, очарова хората от векове.

Полярното сияние се образува, когато слънчевият вятър взаимодейства с магнитните полета на Земята, които са най-силни около полюсите и това взаимодействие е видимо като красиви цветни светлини в нощното небе, извършващи въртеливи движения.

Има определени места по света, където полярното сияние се вижда най-добре – чисто нощно небе, далеч от замърсените градски части, през септември-октомври и февруари –март.

Ако планирате пътуване, при което да се насладите на това уникално природно явление, вижте 5 места, където можете да го видите в цялата си прелест:


Юкон, Канада
Малката област в северозападно от Канада се счита за може би най-доброто място, за да видите полярното сияние в целия свят. Тук между януари и март можете със сигурност да попаднете на тази магнетична гледка. Там се намира и един от най-големите изследователски центрове посветени на полярното сияние.

Рейкявик, Исландия
Столицата на Исландия е чудесно място да видите полярното сияние. Много туристически компании предлагат пътуване до най-добрите точки, които разкарват полярното сияние.

Свалбард, Норвегия
Полярни мечки, дълги и ясни нощи – сигурни признаци, че се намирате в сърцето на Арктическия кръг. Свалбард осигурява това и много повече. Тук най-добрият момент да видите полярното сияние е декември, традиционно сух месец, което е предпоставка за появата на полярното сияние.

Национален парк Абиско, Швеция
Този национален парк в северната част на Швеция предоставя невероятна гледка на полярното сияние между декември и март. Паркът е далеч от големите градове, което означава, че той е свободен от светлинното замърсяване, има наблюдателни станции на върха планини и кабинкови лифтове, а ветровете, които духат в района се грижат за безоблачното небе.

Национален парк Оуланка, Финландия
Това е чудесно място за всички, които се надяват да видят полярното сияние през октомври и ноември и през март- април.

Вижте още: 

СЕВЕРНОТО ЧУДО НА РУСИЯ – ОСТРОВ ВРАНГЕЛ

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.