Бизони панически бягат от Йелоустоун

йелоустоунТърсенето на храна или пробуждането на вулкан гонят животните от парка

Кадри с препускащи по магистралата бизони в щата Уайоминг всяха паника и ужас сред американците.

Фаталистите предположиха, че странното поведение на чифтокопитните се дължи на животинския инстинкт за самосъхранение, пробуден от предстоящо вулканично изригване. По-суеверните посочват, че след засилената сеизмична активност в Чили и Лос Анджелис е време и за друг страховит катаклизъм.

Клиповете с препускащите на групи животни припомниха, че природният парк Йелоустоун е един от най-големите супервулкани на планетата. Той е изригвал за последно преди 640 000 години, а периодът на пробуждане е около 600 000 години. Под чудовищния му кратер се крие огромен мехур, пълен с нажежена магма. Специалистите предполагат, че при евентуално изригване ще бъде изпепелено всичко в радиус от 1000 км. Цяла Северна Америка може да се окаже под 15 сантиметров слой пепел и ще последва глобална промяна на климата.


Паническото бизонско бягство съвпадна с друго явление – трус от 4,8 по Рихтер, който е един от най-силните за последните 30 години. Всяка година на територията на парка се регистрират между 1000 и 3000 земетресения, но много от тях са толкова слаби, че хората не ги усещат. За сметка на това експерти отчитат, че температурата на водата в 300-те гейзера се е повишила, а на места почвата се е надигнала.

„Бизоните бягат защото си търсят храна. Аз много добре знам накъде бягат, защото те всеки ден минават на 100 м от дома ми. Това е маршрутът им за влизане обратно в парка”, поясни говорителят на Йелоустоун Дан Хогъл. По думите на служителите в националния парк подобна миграционна дейност се наблюдава и при други животни като лосовете.

Националната служба за геоложки проучвания на САЩ също успокои американците. Зоолози пък потвърдиха, че животинските миграции са типични за това време на годината и подчертаха, че клиповете с препускащите животни са заснети най-малко седмици преди земетресението от 4,8 по Рихтер.


инфо: http://novinar.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.