5 признака, по които ще разпознаем скритите нарцисисти до нас

нарцисизъм

Някои нарциси се разпознават от километри, но има други, които са далеч по-прикрити. Всъщност, по-дискретните нарцисисти могат да бъдат особено токсични – и е възможно да имате в живота си такъв човек, без изобщо да подозирате, пише Huffington Post.

Клиничният психолог Крег Малкин, автор на книгата Rethinking Narcissism (В преосмисляне на нарцисизма) обяснява кои са белезите, по които можем да разпознаем скрития нарцис. Ето 5 от предупредителните знаци:

1. Те са изключително чаровни и стилни

Нарцисите мразят да се чувстват уязвими и ги е страх да зависят от други хора. Те намират сигурност в това да се чувстват специални – ето защо много от тях са изключително чаровни, когато ги видите за първи път.

„По-общителните нарцисисти отделят много време на външния си вид – казва Малкин. Те стават експерти в изкуството да въздействат с „окраската“ си. Не само са изключително общителни и чаровни, но могат да бъдат и много привлекателни.“

2. Поставят хората (и по-точно вас) на пиедестал

Обкръжението издига. „Те се чувстват специални, когато са близки с някой, който е специален,“ обяснява Малкин.

В началото за обекта на възхищение чувството може да е страхотно, но това чувство е само повърхностно.

„Когато сте поставени на пиедестал, това не е истинска човешка връзка,“ отбелязва психологът.

3. Правят всички планове и поддържат невидим контрол

Тъй като нарцисистите не обичат да се чувстват зависими от хората или да рискуват да получат „не“, те обикновено избягват да искат нещо направо.

Техният подход по-скоро е така да оркестрират събитията, че да получат каквото искат. Малкин го нарича „невидим контрол“ – нещо, което също помага на нарцисите да се чувстват специални.

„Имах една клиентка, чийто приятел имаше навик да се появява в последната минута с билети за концерт и да казва: „Хей, имам един страхотен концерт за нас!“ Всичко това е страхотно и забавно. Но когато тя предложи „Хайде да отидем в този ресторант“, той казва „Ъмм…не, не ми се прави това…“ Всичко се въртеше около това какво той иска да прави. Около неговите желания, неговите предпочитания – дори когато ставаше дума за забавление.“

4. Непрекъснато настояват на приликите между вас

Morkadis

Макар и всички да обичаме да сме покрай хора със сходни интереси, нарцисистите се фокусират върху това, което Малкин нарича „да фантазират, че сте близнаци“, непрекъснато настоявайки, че си приличате по всички начини.

„Чувстваме се специално, когато сме с някой, която споделя нашите идеи и предпочитания. След като няма разлика, не може да има разочарование, тъй че няма уязвимост. Те разчитат на специалната връзка, която ти дава чувството, че сте „като близнаци“, вместо действително да се осъществят връзка с вас“.

5. Емпатията им е истинска – поне в началото

Когато видите нарцисист да общува с хората, често може да забележите колко чувствителен и грижовен изгледа. Това не е лъжа, твърди Малкин.

„Хората мислят, че всичко това е театър. Много хора, които са силно нарцистични, в действителност са емпатични, например те са превъзходни слушатели. Но после се оказват загрижени за нещо и начина, по който на тях ще им се отрази. И изведнъж емпатията изчезва.“

И после, имайте едно наум. Вместо да се обърнат към вас, за да видят дали при нужда ще бъдете насреща, те отново разчитат на това да се чувстват специални. И нарцисизмът лъсва.

Разпознавайки тези 5 предупредителни сигнала, можете да стоите на разстояние от всеки отровен нарцис – освен ако не подценявате щетите, които може да ви донесе връзката с нарцистичен човек.

„Ако не обръщаме внимание на знаците, отваряме сърцето си за някого, разчитаме на него и ставаме зависими, очаквайки любов и грижа. Те не са способни да отвърнат със същото. Човек може да завърши с много разбито сърце“ – казва Малкин.

„Нарцисистите могат и да бъдат директно разрушителни, защото ако някой иска да се чувства специален, като ви потиска, това ще подкопае вашата самоувереност. Може да разбие самочувствието ви.“

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.