6 мистериозни истории, от които ще ви настръхнат косите

мистерии

Да бъдем честни – всеки от нас обича хубава мистерия, нали? А цели шест – още по-добре. Mental Floss ни предлага точно това – мистериозни случаи на хора, чието минало е забулено в тайни или просто липсва.

Джером от Санди Коув

През септември 1863 г. на плаж в Нова Скотия, Канада, бил открит странен мъж без крака. Той не говорел английски и местните хора го кръстили Джером просто, защото мънкал нещо подобно под нос. Но Джером не говорел и никакъв друг език и дори не използвал членоразделни изрази. Лекарят заключил, че ампутациите са скорошни и при това са дело на опитен хирург.

Виден полиглот се опитал да общува с Джером на френски, италиански и испански, но без успех. Странният мъж живял цели 50 години в новия си дом без някой да разбере кой е той и откъде идва.

Джон Доу Номер 24

През октомври 1945 г. по улиците на Джаксънвил, щата Илиной, се появил младеж, който не можел да говори или общува по какъвто и да било начин. Единственото, което написал, било името „Луис“. Властите го вкарали в приют за душевноболни, където ми дали името Джон Доу номер 24, тъй като бил 24-тия безименен мъж в институцията. За „Луис“ така и не се сетил никой. Непознатият починал чак през 1993 г., но мистерията около него не била решена.

Мосю Шошани

Еврейският учител мосю Шошани е известен със своите ученици, сред които и Нобеловия лауреат Ели Визел, но за самият него не се знае почти нищо. Външният му вид бил неприятен и дори отблъскващ, истинското му име не било известно и той често се местел от място на място. За един период от живота му няма напълно никакви сведения. Ясно е обаче, че учениците му го уважавали като философ, математик и познавач на Талмуда. Шошани починал през 1968 г.

Бела от бряста

През 1943 г. четири момченца от градчето Стауърбридж в Англия се натъкнали на ужасяваща находка – в един бряст бил поставен скелет на жена. Полицията установила, че тя е на приблизителна възраст 35 години и е била вътре около година. Освен това явно е била напъхана в дървото още топла, защото иначе скованото тяло не би го позволило. Самоличността на жената останала мистерия, докато година по-късно из околностите започнали да се появяват надписи като „Кой вкара Бела в бряста?“ Властите безуспешно се опитвали да установят идентичността както на убитата, така и на ръката зад надписите. Единственото възможно обяснение било за шпионка на нацистите на име Кларабела Донкърс, която донякъде отговаряла на описанието, но никога не било доказано нищо.

Мъжът от дупката

Известен с прякори като „Най-самотният мъж на света“ и „Последният дивак“, този мъж бил открит в дупка в Амазония през 1996 г. Езикът, който говорел, бил непознат, нито се знаело кое е неговото племе. Към 2014 г. той все още е жив и обитава територия около 40 кв.км.

Каспър Каузер

Това вероятно е измама, но пък е добре скалъпена. На 26 май 1828, на площад Унщлит в Нюрнберг, младеж с уморен вид едва стигнал до площада и припаднал в ръцете на местния обущар Георг Вахман. Момчето било добре сложено, но походката му изглеждала странна, все едно крайниците му са вдървени. В него имало две писма – едното без подпис, от мъж дал обещание да отгледа момчето, защото майка му не може да се грижи за него. В другото писмо  пишело името на момчето – Каспар,и че когато стане на 17 трябва да  го заведат в  VI кавалерийски полк, където е бил кавалерист починалия му баща. Пет години по-късно Каспар Хаузер се довлича окървавен в дома на своя попечител и малко по-късно умира от прободните рани в гърдите му. На гроба му е гравиран следният надпис: „Тук почива Каспар Хаузер, загадка на епохата, с неизвестен произход и тайнствена смърт“.

Morkadis

За петте години, прекарани в Нюрнберг и Ансбах, Каспар се е научил да говори, образовал се е, влязъл е дори във висшето общество, където за произхода му се нашепват страшни предположения. Едни го смятат за лишен от короната престолонаследник, други – за самозванец и мошеник. Трети дори говорят, че смъртоносните рани са причинени от собствената му ръка.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.