Откриха планета, която не би трябвало да съществува

пУчени направиха революционно откритие. Те попаднаха на планета, която се е формирала при условия, които противоречат изцяло на досегашните познания в астрономията. Експертите изучавали звездата TW Hydrae с телескопа Хъбъл, разположена на 176 млн. светлинни години от Земята, разкри „24 часа”.

Астрономите се натъкнали нанебесно тяло, което е причислено към т.нар. „екзопланети”. Това са тела, които обикалят около своята звезда извън пределите на слънчевата система. Откритието представя най-отдалечената планета от своята звезда – на цели 12 млрд. км от TW Hydrae. За справка, Земята е отдаленеча на 149 млн. км от Слънцето.


Тази мистериозна планета е формирана по изключително странен начин. Дискът от космически прах и газове около TW Hydrae се оказва, че е с нееднороден характер. Именно там учените открили следи от образуването на нова планета. Учените смятат, че новата планета е с маса до 28 пъти по-голяма от тази на Земята.

Астрономите са озадачени от факта, че възрастта на TW Hydrae е едва 8 млн. години, което е твърде кратък период, за да може една звезда да си създаде свои планети. Междувременно звездата си няма и достатъчен материал, тъй като масата й е много малка, около 55% от тази на Слънцето.

Учените са категорични, че ако се докажат всички тези изследвания и замервания, ще се окаже, че е открита планета, която просто не може да съществува. Това твърдение бе цитирано от Алън Бос, астрофизик, на когото се позова „Дейли мейл”.

Предстои експертите да проверят дари новооткритото космическо чудо е изключение или това е напълно нов модел за формиране на планетите.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

инфо: http://scandalplus.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.