7 опасни вулкана, които могат да изригнат всеки момент

Въпреки смъртната опасност, туристите все още се стичат по тези места, за да заснемат невероятни гледки. За тези, които искат да изследват тези природни чудеса, ето ви 7 известни вулкана, до които можете да се доближите (на собствена опасност и риск, разбира се).

Ейяфятлайокутъл, Исландия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Този вулкан, разположен под едноименния ледник, изригна през 2010 г. Оттогава вулканът и Исландия като цяло са се превърнали в популярна туристическа дестинация. Можете да наемете кола или да се разхождате на открито по пътеката на Fimmvörouháls, започваща в Рейкявик.

Мерапи, Индонезия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Мерапи („Който пали огън“ на индонезийски) изригва на всеки пет до десет години и това е невероятна гледка Вулканът се намира близо до гъстонаселения град Джакакарта и е неразделна част от ежедневието му. Лавата и пепелта са направили земята плодородна, а вулканът е играл и важна роля в историята на страната. За да я разберат, туристите могат да посетят музея на Мерапи или да изследват вулкана от наблюдателната кула Калиранг.

Килауеа, Хаваи 

Снимка: pochivka.blitz.bg

Най-активният вулкан в света е на Хаваите. Килауеа се намира на Големия остров, така че можете да посетите други атракции.

Намира се на източния склон на вулкана Мауна Лоа. Висок е 1247 m. Представлява щит с диаметър 35 km, на върха с калдера. В нея са кратерите Халемаумау и Килауеа Ики с временно съществуващи лавови езера. През 1965 г. се е образувал кратерът Макапахи, също с лавово езеро. Около калдерата концентрично са разположени пръстеновидни хорстове и грабени. Централната и част е повдигната. Стените на калдерата са високи 400 m.

Пакая, Гватемала 

Снимка: pochivka.blitz.bg

Всеки, който иска да избегне полети с хеликоптер и дълги пътувания с кола, може да се наслади на гледка към Пакая от хотелска си стая в Гватемала. Ако искате да го видите отблизо, пътят е около час шофиране с кола.

Вулканът излъчва топлина, която посетителите са открили, че е идеална за пържене на ружа, така че не забравяйте да вземете тези местни сладки със себе си.

Morkadis

Етна, Италия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Етна е известна не само с това, че е на едно от най-живописните места в Италия (на остров Сицилия). Това е най-активният вулкан в Европа и изригването му се превърна в едно от най-дългите през последните 2000 години. Туризмът не е единственият начин да се насладите на гледката към вулкана. През зимата можете да карате ски по склоновете, а пепелта създава плодородна почва, която дава отлично вино.

Колима, Мексико

 

 

Колима се смята за един от най-опасните за посещения вулкани. През 90-те той беше доста активен, а през 1913 г. имаше огромен взрив, който разкъса част от кратера. Сиудад Гузман е най-близкият град до вулкана.

Везувий, Италия

Снимка: pixabay.com

 

Вероятно най-известният вулкан в света Везувий понастоящем се смята за спящ, но това не означава, че няма да изригне по всяко време. Днес туристите ходят до там не толкова, за да гледат вулкана, колкото да се насладят на историята около него. Особено за разрушаването на Помпеи през 79 г. сл. Хр. Въпреки че вулканът изглежда безобиден, разрушаването на Помпей е станало и по време на фазата на покой на Везувий.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Мозък на мъж се е превърнал в стъкло при изригването на Везувий

Дишането на вулкана Етна в 3D

Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на Земята

Студеното лято на 1816 г.: Как промените на времето повлияха на световната история

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.