7% от човешката ДНК се споделя уникално с други хора

Приблизително 7% от генома на хората се споделя уникално с други хора, а не от други ранни предци, според проучване, публикувано в Science Advances.

„Това е доста малък процент“, казва за AP Нейтън Шефер, биолог от Калифорнийския университет и съавтор на статията.

„Този вид открития са причината учените да се отказват от мисълта, че ние, хората, сме толкова различни от неандерталците.“

Изследователите са използвали ДНК, получена от фосилни останки на вече изчезнали неандерталци и денисовци, датиращи от преди около 40 или 50 000 години, както и от 279 съвременни хора от цял ​​свят.

Изследователите установяват, че 1,5% от генома на хората е уникален за вида и е споделен между всички живи хора днес.

„Можем да кажем, че тези региони на генома са силно обогатени за гени, които са свързани с невронното развитие и мозъчната функция“, каза за AP биологът Ричард Грийн, съавтор на статията.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Колко трайна е ДНК?

Откриха ДНК на мистериозен прародител в съвременни хора

Вдишването на лунен прах води до опасни промени в ДНК

Звуковата честота, която трансформира ДНК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.